7 лютого 1906 р. народився авіаконструктор Олег Костянтинович Антонов. Під керівництвом О. К. Антонова спроєктовано і збудовано понад два десятки транспортних та пасажирських літаків різних типіві модифікацій, близько 50 типів планерів різного призначення. Життєпис Олега Костянтиновича рясніє від назв міст та марок різноманітних літальних апаратів.

У роки Другої світової війни планери Антонова широко застосовувалися в тилу і на фронті.

Його біплан АН-2 відомий на різних континентах. 31 травня 1946 р. – день, коли вийшов наказ про початок розроблення легкого багатоцільового транспортного літака та про створення державного конструкторського бюро ДКБ-153 дотепер відмічається як день народження бюро О. К. Антонова. Рік потому відбувся перший випробувальний політ, а у 1948 році цей літак був впроваджений в серійне виробництво на Київському заводі № 473. Задуманий як сільськогосподарський, Ан-2 був виконаний у 6 офіційних модифікаціях та десятках спеціалізованих варіантів.

Ан-124 «Руслан» – один з серійних вантажних літаків для далеких повітряних перевезень великогабаритних вантажів, розрахований на вагу 150 тонн на відстань 4,5 тис км.

Олег Антонов за життя був нагороджений держаними нагородами й різними відзнаками. Ім’я Олега Костянтиновича назавжди увійшло в історію авіації.

Літаки Олега Антонова встановлено як пам’ятник у Полтавській філії Національного військово-історичного музею України та у Державному музеї авіації (м. Київ).

Випущені 2003 року Національним банком України дві монети серії «Літаки України» номіналом 10 грн зі срібла 925-ї проби й номіналом 5 грн із нейзильберу, присвячені широко відомому багатоцільовому літаку Ан-2, «Аннушці», призначеному для перевезення вантажів і пасажирів, родоначальникові сім’ї «АНів».

Музей історії ДП «Антонов» веде велику наукову роботу з дослідження життя і діяльності О. К. Антонова. Його експонати викликають велику зацікавленість відвідувачів.

У Національній академії наук України встановлено Премію імені О. К. Антонова.

Астероїд 14317, вулиці українських міст Києва та Вінниці названі ім’ям видатного авіаконструктора. Профільна авіакомпанія, яка має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, є світовим лідером у повітряному перевезенні вантажів для аерокосмічної галузі, носить ім’я знаменитого Генерального конструктора.

Запрошуємо переглянути віртуальну виставку «Славетні імена у винахідництві», підготовлену торік до 115-річчя з дня народження видатного авіаконструктора Антонова Олега Костянтиновича :