REUSABILITY OF RESEARCH INFORMATION
Воркшоп із серії «Застосування принципів FAIR для дослідницької інформації у відкритих інфраструктурах»

8 грудня 2020 відбувся третій вебінар із серії “FAIR Research Information in Open Infrastructures, спільно організований з Німецькою національною бібліотекою науки та техніки.

Цього разу тема воркшопу була прикута до принципу FAIR R – (re)usability – повторному використанню даних, на якому обговорювались питання про повноту та якість метаданих, походження записів, роль постійних ідентифікаторів для грантів та наукових проєктів, а також дискутували щодо етичних проблем та доброчесності у поширенні та використанні дослідницької інформації. Із вступною доповіддю про етимологію та поняття терміну “reusability” виступила Стефанія ван де Сендт (Stephanie van de Sandt) дослідниця з Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН).

Також до дискусії долучилися Юлія Безвершенко – генеральний директор директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України та Ольга Полоцька – виконавча директорка Національного Фонду Досліджень.

Нагадуємо, що метою проведення воркшопів є ідентифікація критеріїв, яким повинна відповідати дослідницька інформація відповідно до фундаментальних принципів FAIR та створити Дорожню карту дослідницької інформації у відкритих інфраструктурах.