ФАХІВЦІ ДНТБ УКРАЇНИ ЗАЦІКАВЛЕНІ У МАСОВІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАУКОВИХ ЖУРНАЛІВ У ВИДАННЯ ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ

Державна науково-технічна бібліотека України приєдналася до відомої міжнародної ініціативи OA2020 Expression of Interest. Бібліотекарі ДНТБ України мають на меті масове поширення практики безкоштовного доступу до наукових статей, а також можливостей щодо їх необмеженого використання та переробки.

Бібліотекарі ДНТБ України визнають і підтримують різні шляхи переходу до відкритого доступу, зокрема й шляхом розвитку нових видавничих відкритих платформ, архівів та репозитаріїв.

Підписавши Заяву про зацікавленість у масовій трансформації наукових журналів у видання відкритого доступу бібліотекарі ДНТБ України підтвердили свою зацікавленість у приєднанні до міжнародної ініціативи OA2020 Expression of Interest та погодились:

  • підтримувати нові та вдосконалені форми публікації у відкритому доступі;
  • сприяти цим трансформаційним процесам шляхом перерозподілу ресурсів – замість передплати підтримувати відкриті проєкти;
  • запрошувати представників університетів, наукових установ, фінансових організацій, бібліотек і видавців до співпраці для ефективного переходу на відкриту модель на благо науки та суспільства в цілому.

Фахівці ДНТБ України розглядають цей проєкт як важливий етап фундаментальної еволюції системи наукового видавництва, що призведе до істотного покращення якості наукової комунікації та оцінки досліджень.