Сьогодні виповнюється 177 років від дня народження Івана Павловича Пулюя (нар. 2 лютого 1845 р.), багатогранної людини, ім’я якої вписано у світову історію науки.

Фізик, електротехнік, винахідник, публіцист, перекладач, дослідник-мовознавець у сфері електротехнічної термінології Іван Пулюй став відомим насамперед завдяки експериментам з X-променями, які він називав «холодне світло», із вакуумними трубками власної конструкції й одним із перших отримав високоякісні рентгенограми. Прилад його конструкції для вимірювання механічного еквівалента теплоти став широко відомим у науковому світі й був відзначений срібною медаллю на Всесвітній виставці в Парижі і це не єдиний винахід, що викликав резонанс у середовищі фізиків та отримав відзнаки. Про якість проєктів керівника проєктування і будівництва багатьох електростанцій на змінному струмі у Чехії говорить той факт, що мешканці Праги досі використовують електроенергію, яку дає їм «Пулюєва» електростанція.

Іван Пулюй – фундатор і очільник першого в Європі електротехнічного факультету, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, почесний член Віденського електротехнічного товариства.

Фахівці ДНТБ України пропонують переглянути цікаві публікації у наукових виданнях з фонду ДНТБ України, присвячені видатному організатору науки та громадському діячу з когорти вчених зі світовою славою.

Завітайте до бібліотеки!