21 лютого – Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day), проголошений в Парижі Генеральною конференцією ЮНЕСКО у листопаді 1999 р. Ініційований ООН пам’ятний день відзначається щорічно з 2000 р. з метою підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності.

На сьогодні у світі збереглося близько 6000 розмовних мов, але більшості з них загрожує зникнення. Саме тому світова спільнота спрямовує свою увагу, перш за все, на мови меншин для підтримання їх на належному рівні.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається двадцять років поспіль, починаючи з 2002 року. Застосування мов в нашій країні гарантується Конституцією України. Держава сприяє функціонуванню української літературної мови – їй присвячене свято 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

На території України історично проживають 130 національних меншин, серед них – 79 носіїв мов. На межі зникнення знаходяться, зокрема, діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

Державні інституції, відповідальні за реалізацію питань мовної політики та  українське суспільство разом мають створювати підґрунтя для успішного розвитку мовного й культурного різноманіття.