До 155-річчя з дня народження видатного
інженера-конструктора та винахідника Бориса Луцького (1865-1942)

 

 

До 155-річчя з дня народження видатного інженераконструктора

та  винахідника Бориса Григоровича Луцького ( 1865-1942).

Пропонуємо до вашої уваги тематичну віртуальну виставку літератури, присвячену нашому земляку, видатному конструктору і винахіднику двигунів внутрішнього згоряння (автомобільних, судових, авіаційних), перших автомобілів та мотоциклів класичної конструкції, повітряного транспорту.

Народився Борис Григорович на Запоріжжі, в м. Бердянську. Навчався у Севастополі. Певний час з перервами    проживав в Україні. У 1891-1897рр. працював інженером Нюрнберзького машинобудівного акціонерного товариства, виробника ДВЗ. З 1897по 1901рр. стає власником автомобілебудівної компанії та працює в   консорціумах  ДМ, АМ, ММГ. Талановитий інженер визначив в своїх роботах окремі напрямки вдосконалення конструкції двигунів та основних вузлів і деталей. На початку ХХ ст. його розробки лягли в основу конструкції двигунів та створення автомобілів таких марок як «Даймлер», «Мерседес», «Майбах». Значним вклад Луцького був також в авіа та кораблебудуванні. У 1904р. імператор Микола ІІ нагородив конструктора орденом Святого Станіслава за вклад у створенні перших підводних човнів і моторної флотилії Російської Імперіі.

Виставка спрямована на широке коло наукових та інженерно-технічних робітників, винахідників, студентів, всіх зацікавлених осіб.

Розділи виставки: 

В першому розділі представлено бібліографічні описи статей з анотаціями, представлені за алфавітом авторів та назв; більшість описів мають активні Інтернет- посилання до повнотекстових документів, розміщених на сайтах правовласників.

В другому розділі, у вигляді бібліографічного переліку (з можливістю перегляду повних описів), представлені 95 патентів та заявок на винаходи, що були видані на ім’я  Бориса Григоровича Луцького у Германії, Франції, США, Великобританії, Австрії, Данії, Швейцарії. (1899 – 1935рр.)