Зустріч лідерів консорціумів ORCID

Сьогодні 23 травня 2023 року відбулася чергова зустріч – нарада лідерів консорціумів ORCID.
Україна, в особі ДНТБ України, як лідера Національного консорціуму, вперше взяла участь у нараді лідерів консорціумів ORCID та поділилася досвідом створення консорціуму. Найбільшою проблемою інтеграції України є не технічна сторона інтеграції, а дискусії навколо додаткового адміністративного навантаження як на вчених, так і на відповідні структурні підрозділи наукових установ та університетів.
Після презентації Національного консорціуму ORCID України, своїм досвідом поділилася лідер консорціуму ORCID Чеської Республіки. Вона відзначила, що в рамках діяльності консорціуму, уряд відкрив окреме фінансування на PR компанію щодо необхідності використання та застосування ORCID та функціонування PIDs центру в рамках діяльності національного консорціуму. Також, лідер консорціуму ORCID Австралії поділилася інформацією про те, що австралійський уряд розробляє стратегію PIDs, яка наразі є ключовою у державній політиці відкритого доступу.
Представниця команди ORCID представила огляд попередніх засідань та виділила як недолік відсутність у більшості консорціумів чіткої структури та чіткого розподілу обов’язків між національною командою, що створює певні труднощі з інтеграціями. Крім того, вона наголосила на необхідності перекладу державними мовами контенту, який використовується під час інтеграцій.

Довідково:
Постійний ідентифікатор (PI або PID) – це довготривале посилання на документ, файл, вебсторінку або інший цифровий об’єкт. Більшість PIDs мають унікальний ідентифікатор, який пов’язаний з поточною адресою метаданих або вмісту. На відміну від URL-адрес, PIDs часто надаються сервісами, які дозволяють оновлювати місцезнаходження об’єкта, щоб ідентифікатор постійно вказував на правильне місце без розривів.

Приклади PIDs:
Perma.cc
Digital Object Identifiers (DOI)