В Україні створять єдиний перелік пріоритетних напрямів науки

В Україні планують створити єдиний перелік пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, що визначатимуться на період до 5 років.

Відповідні зміни містить проєкт закону «Про систему пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні», винесений на громадське обговорення.

Зокрема, планується, що уряд затверджуватиме єдиний перелік замість чинних переліків пріоритетних напрямів розвитку науки й техніки та інноваційної діяльності, які наразі є занадто розпорошеними й суттєво дублюються.

Також у межах єдиного переліку виділятимуться дві групи пріоритетних напрямів: «Передова наука» (спрямовані на розвиток фундаментальних наукових досліджень світового рівня) та «Подолання національних викликів» (спрямовані на розвиток усього ланцюга від фундаментальних досліджень до науково-технічних (експериментальних) розробок у сферах, що є важливими для забезпечення національної безпеки та оборони, відновлення економіки та повоєнного сталого розвитку країни).

Окрім того, вперше за 30 років існування пріоритетів до них додано новий напрям національної безпеки й оборони та напрям креативного й інклюзивного суспільства, який спрямований на забезпечення розвитку гуманітарної сфери країни.

Зауваження та пропозиції до законопроєкту необхідно надсилати до 06 вересня 2023 року на електронну пошту: andrii.petrovskyi@mon.gov.ua.