Найбільші бази даних наукових статей Scopus та Web of Science закриють доступ російським і білоруським науковим організаціям, коли у них закінчаться контракти.

Про це йдеться у спільній заяві світових науковців і наукових організацій.

При цьому наукові видавництва й надалі публікуватимуть роботи незалежних російських і білоруських вчених. Компанії посилаються на принципи, ухвалені Комітетом з етики наукових публікацій (COPE). Згідно з ними, редакційні рішення не мають залежати від національності та політичних переконань авторів.

У зверненні йдеться:

«Ми, підписані нижче, спільно засуджуємо війну в Україні і закликаємо припинити безглузді людські жертви.

Ми вражені і засмучені гуманітарною кризою. Ми зробили безпрецедентний крок, призупинивши продажі та маркетинг товарів та послуг дослідницьким організаціям у Росії та Білорусі. Ми приєднуємося до інших організацій у всьому світі, які діють, щоб покласти край цій агресії та відновити світ.

Як окремі організації, ми працюємо, щоб допомогти постраждалим колегам та підрядникам, вносячи свій внесок у ширші зусилля з надання допомоги, які забезпечують безпеку та підтримку тим, хто перебуває в небезпеці, включаючи українських дослідників. Ми, як і раніше, віддані ідеалам науки та освіти як глобальна спільнота.

Наші дії спрямовані не так на російських дослідників, але в дослідницькі організації у Росії Білорусі. Ось чому ми продовжуємо публікувати та розповсюджувати рукописи авторів з цих країн незалежним чином, як це передбачено у керівних принципах COPE для досліджень, в яких йдеться: «Редакційні рішення не повинні залежати від походження рукопису, включаючи національність, етнічну приналежність, політичні переконання, раса чи релігія авторів».

Враховуючи ситуацію, що швидко змінюється, ми продовжимо оцінювати наші позиції на постійній основі».

ACS Publications, Apple Academic Press, Brill, Cambridge University Press & Assessment, De Gruyter,, Elsevier, Emerald Publishing, Future Science Group, IOP Publishing, Karger Publishers, Springer Nature, The Geological Society, Інженерно-технологічний інститут, Thieme Group, Wolters Kluwer