Scopus представляє метрику «Позиція автора» — новий інструмент дослідника

Нова метрика «Позиція автора» / «Author Position» з’явилася у профілі автора Author ID, про це повідомляється у офіційному блозі Scopus.

«Позиція автора» – показник / метрика, пов’язана з функціями автора серед інших співавторів у дослідженні та при написанні матеріалу. Інформація про це розраховується за документами, опублікованими за останні 10 років (2013 – 2022).

Цей показник допоможе дослідникам краще відстежувати та розуміти ефективність своїх досліджень, зібрати повний огляд результатів своїх досліджень, та продемонструє певні досягнення для просування по службі, перебування на посаді, подання заявок на гранти.

 Як працює цей інструмент?

Більшість публікацій створено за участю кількох співавторів. Традиційні показники цитування дають кожному співавтору однаковий вплив цитування, навіть якщо фактичний внесок кожного дослідника не буде рівномірним.

Наприклад, публікація з 10 співавторами отримує 5 цитувань, а кожен співавтор отримує 5 цитат. У багатьох дисциплінах авторський внесок у результат дослідження можна приблизно оцінити через авторську позицію дослідника (внесок авторів через черговість у переліку авторів у статті).

Показник «Позиція автора» у авторському профілі Scopus дозволить продемонструвати та оцінити кількісно та якісно функції авторів у статті за такими позиціями або типами:

  • Перший автор: перший автор, згаданий у публікації;
  • Останній автор: останній автор, згаданий у публікації;
  • Кореспондуючий автор (Автор для листування) : автор позначається як кореспондуючий автор в публікації. З червня 2020 року опубліковані документи в Scopus можуть містити більше ніж одного кореспондуючого автора (примітка: усі документи, опубліковані та проіндексовані в Scopus до цієї дати, можуть мати лише одного відповідного автора);

с1

  • Співавтор: для документів із кількома авторами-співавторами є будь-які автори, які не є першим, останнім або кореспондуюючим автором;
  • Єдиний автор: автор є єдиним автором публікації.

с2

Використовуючи метрику «Позиція автора», слід враховувати такі обмеження:

  • У таких дисциплінах, як фізика та математика, автори часто перераховуються в алфавітному порядку в публікаціях і відповідних метаданих;
  • Цей показник обчислювався лише за останні 10 років;
  • Не в усіх документах вказано відповідного автора; аналіз показує, що це стосується приблизно 20% усіх матеріалів Scopus;
  • Деякі записи Scopus не містять даних про автора.

Метрика «Позиція автора» є доповненням до широкого спектру показників, наданих Elsevier у своїх рішеннях Research Intelligence.

Аналізуючи результати дослідження автора, показник «Позиція автора» слід розглядати  разом з іншими доступними якісними та кількісними показниками.

Важливо зазначити, що Elsevier підтримує обережне використання показників та метрик в оцінці досліджень і виступає за комбінований якісний і кількісний підхід. Elsevier відкрито підтримує  Угоду про реформування оцінки досліджень,  Декларацію про оцінку досліджень (DORA)  і  Лейденський маніфест.

Як знайти показник «Позиція автора» в Scopus?

В профілі автора Scopus, який можна знайти  за прізвищем, AuthourID, місцем роботи, ключовими словами, ORCID  тощо,

с3

показник  «Позиція автора» відображався у правому нижньому куті.
с4
У разі якщо автор не має даних для підтримки цієї функції, на місці «Позиція автора», буде позначено «Інформація про Позицію автора недоступна для цього автора».
с5
Повний перелік відомостей про «Позиція автора» з’являться, якщо клацнути посилання «Переглянути відомості про посаду автора» > під попереднім переглядом.
с6