Роль ДНТБ України у впровадженні реформи освіти та науки

Сьогодні в науковій сфері нашої країни проводиться системна реформа, що покликана зупинити ізоляцію і стагнацію у сфері досліджень, сформувати запит на якісну підготовку дослідників та якісні розробки в галузі фундаментальних і прикладних наук, скоротити розрив між дослідженнями та впровадженням їх результатів, інтегрувати вищу освіту й науку України в освітній та дослідницький простір Європейського Союзу.

Реформа здійснюється за п’ятьма пріоритетними напрямами, зокрема «Розвиток науки та інновацій» – створення нової ефективної системи управління і фінансування науки, орієнтованої на те, щоб українські вчені мали можливості та належні умови для професійної реалізації, розвитку та інтеграції у світовий науковий простір, а також розбудова інноваційної екосистеми, щоб кожен український винахідник міг швидко та якісно перетворювати креативні ідеї в інноваційні продукти та послуги.

Серед ключових досягнутих результатів цього напряму – запуск фахівцями ДНТБ України нового пошукового сервісу для науковців Open Ukrainian Citation Index (OUCI), що допомагає шукати наукові документи та аналізувати цитування вчених.

База даних наукових цитувань OUCI є першим елементом майбутньої Національної електронної науково-інформаційної системи для зберігання, поширення та управління даними про наукові дослідження – Ukrainian Research Information System (URIS). Роботи першого етапу створення URIS тривають саме зараз також у стінах ДНТБ України.

Дізнатися більше про Реформу освіти та науки можна на офіційній сторінці Урядового порталу