Тренди, проблеми та можливості для бібліотек зі штучним інтелектом – дослідження CLARIVATE

Нещодавно компанія Clarivate опублікувала звіт свого дослідження щодо ставлення бібліотек до впровадження штучного інтелекту у свою роботу.

Опитування охопило понад 1500 респондентів з усього світу. Серед них були представники академічних, національних та публічних бібліотек. Звіт опитування було оприлюднено на офіційному сайті Clarivate. Результати дослідження мають на меті надати інформацію про сучасні тенденції, виклики та можливості бібліотечної спільноти в епоху технологічних змін, зокрема у сфері застосування штучного інтелекту (ШІ).

Опитування виявило кілька ключових висновків:

  1. У більшості бібліотек уже є план використання ШІ, або такий план знаходиться в розробці. Понад 60% респондентів оцінюють або планують інтеграцію ШІ.
  2. Впровадження ШІ є головним технологічним пріоритетом. За словами 43% респондентів, інструменти на базі ШІ для користувачів і відвідувачів бібліотек очолюють список технологічних пріоритетів на наступні 12 місяців.

Бібліотекарі розуміють як перспективи, так і виклики впровадження ШІ: 42% вважають, що ШІ допоможе автоматизувати рутинні завдання, звільнивши бібліотекарів для стратегічної та творчої діяльності. Рівень оптимізму різниться в різних країнах.

Найбільше занепокоєння викликають прогалини в навичках роботи із ШІ та скорочення бюджетів. Брак досвіду та обмежені фінансові ресурси вважаються серйознішими проблемами, ніж питання конфіденційності та безпеки. Майже половина респондентів (47%) називають обмежений бюджет найбільшою проблемою. 52% вважають підвищення кваліфікації ключовим аспектом впливу ШІ на працевлаштування, але майже третина (32%) зазначає, що навчання є недоступним.

Найбільш переконані у перевагах інтеграції ШІ є керівники ІТ-відділів, які визнають його потенціал для підтримки інновацій. Поєднуючи свій досвід зі стратегічними інвестиціями та підтримкою вищого керівництва, бібліотеки зможуть швидко перейти від розгляду до впровадження ШІ в найближчі роки. Співпраця та цільові інвестиції стануть ключовими для повної реалізації трансформаційних можливостей ШІ в бібліотеках.

Погляди бібліотекарів на інші важливі теми, такі як сталість, різноманітність, відкритий доступ і відкрита наука, також демонструють значну регіональну різноманітність.

Детальніше з цими та іншими висновками можна ознайомитися у звіті, доповненому динамічними та інтерактивними візуальними даними, за відповідним посиланням.