Підсумки семінару
«Міжнародні наукометричні бази даних:
показники ефективності
та «хижацькі» конференції в Україні:
проблема та шляхи вирішення»

Струнгар Артур Валерійович

19 травня 2023 р. у Державній науково-технічній бібліотеці України відбувся семінар «Міжнародні наукометричні бази даних: показники ефективності та «хижацькі» конференції в Україні: проблема та шляхи вирішення», присвячений Дню науки в Україні.

Захід проходив у змішаному форматі: онлайн на платформі Zoom та офлайн у конференц залі ДНТБ України, на якому були присутні, зокрема, доктор економічних наук, професор, дійсний член Академії економічних наук України Лариса ЛУТАЙ, заступник генерального директора з інформаційних технологій Національної наукової медичної бібліотеки України Юрій ШКОДА та ін.

Модерувала захід провідний фахівець редакційно-видавничого сектору науково-організаційного відділу ДНТБ України Антоніна ЗОЛОТОВА.

Розпочався семінар вступним словом заступника директора з наукової роботи Державної науково-технічної бібліотеки України Артура СТРУНГАРА, який привітав усіх з Днем науки в Україні.

В.о. завідувача відділу науково-бібліографічної аналітики та супроводження наукових баз ДНТБ України Олена РАЧИНСЬКА представила доповідь «Міжнародні наукометричні бази даних: показники ефективності. Доступ до електронних ресурсів для українських науковців – 2022 рік. Стан та динаміка показників активності наукової діяльності українських вчених». Було наведено приклади створення аналітичних та візуальних матеріалів за показниками публікаційної активності вчених України з використанням міжнародних наукометричних баз даних SCOPUS і Web of Science  та аналітичних інструментів SciVal i inCites.

Презентація

Заступник директора з наукової роботи ДНТБ України, кандидат наук із соціальних комунікацій Артур СТРУНГАР представив ґрунтовну доповідь «Open Ukrainian Citation Index (OUCI) як пошукова система та база даних наукових цитувань. Зовнішня та внутрішня аналітика вебсайтів», яка викликала жвавий інтерес та отримала багато запитань в авдиторії.

Струнгар Артур Валерійович

Цікаву доповідь на тему «Хижацькі» конференції в Україні: проблема та шляхи вирішення» представила завідувач науково-організаційного відділу ДНТБ України, кандидат технічних наук, доцент Ольга КОВБАСКО, у якій розповіла про те, які конференції вважаються «хижацькими» та навіщо і як науковцям уникати участі у подібних заходах.

Презентація

Дякуємо усім доповідачам і учасникам заходу за ґрунтовні доповіді та цікаве обговорення!
Заходьте на сайт ДНТБ України, підписуйтесь на наші офіційні соцмережі у фейсбуці, інстаграмі, твіттері та телеграмі,
щоб бути в курсі новин та нових заходів.
Також підписуйтесь на Youtube-канал ДНТБ України, тисніть дзвіночок і вам прийде сповіщення про наші нові відео.
Чекаємо вас на наступних вебінарах!

Шановні колеги! За детальнішою інформацією щодо участі у подальших заходах, у разі необхідності, звертайтесь за телефоном: (044) 521-93-54 або e-mail: metod@dntb.gov.ua (контактна особа Височіна Галина Миколаївна).