Підсумки семінара «Індексування документів за УДК: методичні рішення для бібліотек»

02 червня 2023 р. у Державній науково-технічній бібліотеці України відбувся вебінар-практикум «Індексування документів за УДК: методичні рішення для бібліотек».

Захід проходив у змішаному форматі: онлайн на платформі Zoom та офлайн у конференцзалі ДНТБ України.

Модератором заходу була провідний фахівець редакційно-видавничого сектору науково-організаційного відділу ДНТБ України Антоніна ЗОЛОТОВА.

Відкрила захід Москаленко Олександра Олександрівна, заступник директора з бібліотечної роботи Державної науково-технічної бібліотеки України, яка у вступному слові привітала учасників та розповіла про проєкт Цифрової бібліотеки, якою наразі займається ДНТБ України.

Науковий співробітник відділу класифікаційних систем Державної наукової установи “Книжкова палата України імені Івана Федорова” Діденко Анна Миколаївна виступила із доповіддю «Індексування видань за Універсальною десятковою класифікацією з врахуванням інформаційних змін в таблицях УДК: ресурси на допомогу бібліотекам» та надала бібліотекарям необхідну інформацію про індексування окремих актуальних запитів, які постійно з’являється у світлі сьогоднішніх подій в Україні.

Вербівська Наталія Олександрівна, зав. сектору наукової організації карткових каталогів відділу наукового опрацювання фонду і організації каталогів Національної історичної бібліотеки України, у доповіді «Перехід на Універсальну десяткову класифікацію: досвід Національної історичної бібліотеки України» розповіла про досвід своєї бібліотеки з цього питання і надала колегам цінні поради.

Шекера Павло Іванович, завідувач відділу комплексного опрацювання документів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, представив презентацію «Формування системи відповідності між Рубрикатором НБУВ і УДК у записах рубрик тематичного навігатора НБУВ», у якій послідовно та докладно розповів про нюанси, з якими можуть стикнутися бібліотекарі, що займаються  питаннями індексації.

Фурман Світлана Іванівна, головний бібліотекар відділу комплектування Центральної державної науково-технічної бібліотеки гірничо-металургійного комплексу України розповіла колегам про досвід роботи з Універсальною десятковою класифікацією у ЦДНТБ ГМК України.

Кузнєцов Олександр Юрійович, завідувач відділу наукового комплектування та опрацювання фондів Державної науково-технічної бібліотеки України, розповів про коригування УДК нових надходжень для формування електронної бібліотеки програмними засобами на основі нової розробки ДНТБ України.

Дякуємо усім доповідачам і учасникам заходу за ґрунтовні доповіді та цікаве обговорення!
Заходьте на сайт ДНТБ України, підписуйтесь на наші офіційні соцмережі у фейсбуці, інстаграмі, твіттері та телеграмі,
щоб бути в курсі новин та нових заходів.
Також підписуйтесь на Youtube-канал ДНТБ України, тисніть дзвіночок і вам прийде сповіщення про наші нові відео.
Чекаємо вас на наступних вебінарах!

Шановні колеги! За детальнішою інформацією щодо участі у подальших заходах, при необхідності, звертайтесь за телефоном: (044) 521-93-54 або e-mail: metod@dntb.gov.ua (контактна особа Височіна Галина Миколаївна).