Підсумки Першої міжнародної конференції «Відкрита наука та інновації в Україні 2022»

27-28 жовтня 2022 року відбулась Перша міжнародна конференція «Відкрита наука та інновації в Україні 2022» (в онлайн форматі), приурочена до Міжнародного тижня відкритого доступу «Open Access Week 2022». Конференція була організована Державною науково-технічною бібліотекою України (ДНТБ України) під егідою Міністерства освіти і науки України (МОН України), співорганізатором конференції виступила Державна наукова установа «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації» (УкрІнтеІ).

Мета конференції полягала в об’єднані на одному майданчику провідних вчених та експертів України та інших країн для обговорення нагальних питань щодо шляхів імплементації найкращих практик відкритої науки та інновацій в Україні у відповідності до міжнародних стандартів.

На конференцію зареєструвалося 2025 учасників (32 учасники брали участь з інших країн світу), серед яких керівники та співробітники наукових бібліотек, менеджери з управління інституційними репозитаріями, керівники та відповідальні виконавці науково-дослідних проєктів, керівники лабораторій нетекстових матеріалів, менеджери з цифрової інформації, видавці наукових журналів, розробники науково-інформаційних платформ (CRIS system), розробники дослідницьких цифрових інфраструктур, проєктні менеджери, співорганізатори стартапів, президенти асоціацій та громадських організацій, аспіранти, молоді науковці та ін.

На офіційному відкритті конференції з вступними словами виступили Олексій Шкуратов, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції, Ігор Таранов, генеральний директор Директорату науки та інновацій МОН України, Алла Жарінова, виконуюча обов’язки директора ДНТБ України, Майкл Арентофт, керівник відділу відкритої науки Генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії, Сюзанна Дюмушель, керівник європейського співробітництва CNRS, координатор OPERAS RI, Директор асоціації EOSC, Сусанна Морнаті, виконавча директорка 4Science.

В межах конференції було представлено 46 доповідей спікерами з України та з інших країн: Польщі, Нідерландів, Німеччини, Данії, Сполучених Штатів Америки, Словаччини, Хорватії та ін., де були розглянуті питання, присвячені відкритому доступу до дослідницьких інфраструктур, сучасним тенденціям у практиках оцінки наукових досліджень, відкритим інноваціям під час воєнних дій та плану відновлення країни у післявоєнний період, відкритому доступу до наукових результатів й науково-технічної інформації, відкритим даним та відтворюваності результатів наукових досліджень.

Також в рамках конференції пройшов «Інформаційний день COST», адресований науковцям України. З вітальним словами виступили Ігор Таранов, генеральний директор Директорату науки та інновацій МОН України та Рональд де Брюїн, директор Асоціації COST. Пан Рональд ознайомив учасників з принципами роботи COST та наголосив, що в цьому році Україна стала повноправним членом Асоціації COST. Це надає розширені можливості для отримання грантів та проведення досліджень науковцям України. Національним координатором COST в Україні стала керівник експертної групи з питань розвитку інновацій Директорату науки та інновацій МОН України Оксана Крукевич.

В межах конференції також виступив директор Українського фонду стартапів Павло Карташов, який представив роботу свого фонду та розповів про можливості для науковців України. Також з доповідями виступили інші проєктні менеджери Українського фонду стартапів: “Знайомство з Українським Фондом Стартапів” (Краснощок М.), “Зустрічайте Deep Tech Accelerator” (Дегтяр К.).

Для всіх учасників конференції “Відкрита наука та інновації в Україні 2022” партнером конференції Research Square був предоставлений безкоштовний довготерміновий доступ до «American Journal Experts Digital», інструменту для редагування та перекладу наукових текстів.

Два дні конференції супроводжувались активними дискусіями між учасниками конференції та обміном досвідом й думками щодо подальшої міжнародної співпраці і участі у науково- дослідних проєктах. Міжнародними експертами було відмічено, що для більш ефективного впровадження принципів  Відкритої науки в Україні доцільно сприяти створенню наукових видань відкритого доступу та розробити механізми стимулювання процесу перетворення вже існуючих видань на видання відкритого доступу. Окрім цього учасники висловили пропозицію оргкомітету конференції – проводити конференцію присвячену питанням Відкритої науки та інновацій щорічно.

На завершення конференції було проведено організаційний та науково-практичний аналіз роботи конференції, а також обговорено планування ІІ міжнародної конференції «Відкрита наука та інновації в Україні 2023».

За період проведення конференції сторінку ДНТБ України на YouTube відвідали користувачі з 32 країн світу: Україна, Німеччина, Польща, США, Нідерланди, Швейцарія, Велика Британія, Ірландія, Франція, Румунія, Туреччина, Бельгія, Бразилія, Канада, Китай, Литва, Вірменія, Грузія, Австрія, Естонія, Індія, Індонезія, Італія, Молдова, Словаччина, Швеція, Таїланд, Іспанія та інші.

За результатами конференції буде підготовлена резолюція, де будуть висвітлені подальші кроки в розробці дорожньої карти Відкритої науки в Україні.

З записом конференції на платформі YouTube можна ознайомитись за посиланнями:

Перший день конференції 27 жовтня 2022 року: відео

Другий день конференції 28 жовтня 2022 року: відео

Стендові доповіді учасників конференції розміщені за посиланням:

Відео виступи учасників конференції розміщені за посиланням: