ORCID покращив свою Програму сертифікації постачальників послуг

У 2023 році ORCID покращив свою Програму сертифікації постачальників послуг, додавши критерії, які враховують специфіку робочих процесів систем інформації про дослідження, систем подання рукописів, подання заявок на гранти, обладнання, та систем репозитаріїв.

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) – це унікальний ідентифікатор для дослідників, який дозволяє їм однозначно ідентифікувати свої наукові досягнення та спростити взаємодію з науковою спільнотою. Програма сертифікації постачальників послуг ORCID спрямована на те, щоб гарантувати, що системи і сервіси, які інтегрують ORCID, відповідають встановленим стандартам та критеріям якості.

Прикладами таких сертифікованих систем можуть бути усім відомі DSpace та OJS

Сертифікація може включати перевірку на відповідність стандартам безпеки даних, здатність інтегруватися з іншими науковими платформами та послугами, а також забезпечення зручного користувацького інтерфейсу.

Сертифіковані постачальники послуг гарантують швидке і просте впровадження ORCID для членів спільноти. Постачальники, які вже вбудували функціональність ORCID у свої продукти та послуги, дозволяють сотням користувачів ORCID отримати максимальну користь від свого членства, надаючи можливість легко інтегрувати ORCID у їхні робочі процеси та системи. Це забезпечує більш однорідний та зручний досвід для дослідників, коли вони використовують ORCID.

Також, ORCID закликав усіх постачальників наукової інформації інтегруватися з реєстром та стати офіційним постачальником послуг ORCID (CSP). Така процедура сертифікації є безкоштовною. Крім того, не обов’язково бути членом ORCID, щоб сертифікувати свою систему.

Докладніше