Ініціатива для відкритих анотацій

Ініціатива відкритих анотацій (Initiative for Open Abstracts, I4OA) закликає всіх наукових видавців відкрити анотації своїх публікацій та зробити їх вільно доступними. Багато анотацій вже представлені в різноманітних комерційних бібліографічних базах даних, проте часто доступ до цих ресурсів вимагає передплати, записи не придатні для обробки комп’ютерними програмами, а самі бази обмежені певною науковою дисципліною.

Відкритий доступ до анотацій допоможе науковим видавцям максимізувати видимість та розширити читацьку аудиторію своїх журналів та книг. Відкриті анотації допоможуть вченим швидко знаходити та цитувати важливі публікації, сприятиме включенню цих робіт у систематичні огляди, спростить та розширить можливості щодо використання технологій інтелектуального аналізу тексту, обробки природної мови та штучного інтелекту в бібліометрії.

Вже 34 видавці приєдналося до Ініціативи відкритих анотацій. Перемовини з різними видавцями досі тривають, тому очікується, що незабаром ініціативу підтримає ще більше видавців. Також, I4OA підтримало понад 50 стейкхолдерів, серед яких грантодавці, бібліотеки та бібліотечні асоціації, постачальники інформаційних продуктів та послуг, організації, що підтримують відкриту науку. Українська пошукова система і база даних наукових цитувань Open Ukrainian Citation Index (OUCI) – один з офіційних стейкхолдерів цієї важливої Ініціативи.

I4OA закликає всіх наукових видавців, що користуються послугами Crossref, зробити свої анотації вільно доступними, шляхом їх передачі в Crossref. Алгоритми Crossref не можуть отримати анотації за наявності доступу до повного тексту документу, тому видавець повинен окремо передати в Crossref метадані у машиночитному форматі, наприклад, за допомогою Crossref Metadata Manager.

I4OA натхненна успіхом Ініціативи для відкритих цитувань (Initiative for Open Citations, I4OC), що заохочує видавців відкривати списки використаної літератури опублікованих робіт. Зараз у базі Crossref доступні анотації лише для 6,6,% від усіх зареєстрованих публікацій. Більше про Ініціативу можна дізнатися на офіційному сайті https://i4oa.org, під час вебінару https://bit.ly/32zcOVH, а також у твіттері @open_abstracts.

Сервіс Crossref Participation Report дозволяє усім безкоштовно перевірити скільки публікацій конкретного видавця мають «багаті» метадані, зокрема, дізнатися й відсоток відкритих анотацій. Кожен видавець повинен дбати, щоб інформація про його публікації була представлена максимально якісно, тому варто підтримати Ініціативу відкритих анотацій.