ДНТБ України прийняло участь Конференції з відкритої наукової інформації

Пропонуємо ознайомитися з цікавим дослідженням колег з TIB – Лейбніцького інформаційного центру науки та технологій університетської бібліотеки “Відкритий доступ в Україні: характеристики та еволюція з 2012 до 2021 року”.

У цьому дослідженні проаналізовано розвиток відкритого доступу (OA) до публікацій, підготовлених авторами, пов’язаними з українськими університетами та науково-дослідними організаціями в період з 2012 по 2021 рік. Для всебічного огляду були зібрані дані з трьох баз даних: Dimensions, Web of Science (WoS) та Scopus. У фінальному наборі даних було 186 000 унікальних записів. Для визначення статусу відкритого доступу кожної статті використовували дані Unpaywall, отримані через API.

Було встановлено, що 71,5% всіх розглянутих статей за аналізований період були відкрито доступними на момент дослідження. Зокрема, 60,9% публікацій у відкритому доступі були поширені через національні журнали. Крім того, дослідження показало, що найвищий відсоток статей у відкритому доступі був у галузі гуманітарних наук і становив 89,7%, при цьому 74,8% статей поширювалися через національні канали комунікації.

Ще один важливий висновок дослідження – за ці 10 років “золотий” відкритий доступ став найпоширенішим способом публікації.

Автори підкреслюють важливість підтримки національної наукової інфраструктури, щоб забезпечити доступність українських досліджень і підтримувати розвиток відкритого доступу в країні.