ДНТБ України підтримує ініціативу МАН відзначити з користю міжнародний день числа π

Що спільного у числа π та київського модернізму?

Спеціально до міжнародного дня числа π ми приготували цікавий матеріал про одну з найбільш незвичних споруд Києва, шедевр епохи модернізму,  розташований за адресою вул. Антоновича, 180.  У споруді знаходиться Український інститут науково-технічної експертизи та інформації та Державна науково-технічна бібліотека України.

«Родзинкою» архітектурного твору є так звана «літаюча тарілка», що нагадує велетенську двоякоопуклу лінзу діаметром 34,28 м. При цьому нижній залізобетонний сегмент через систему радіально-кільцевих балок спирається на шість колон, якими тиск передається крізь всі поверхи на фундамент – монолітну залізобетонну ребристу плиту завтовшки 1,15 м. Верхній сегмент є покриттям залу; він зварений з металевих панелей і спирається на 12 залізобетонних колон по зовнішньому кільцю верхнього сегменту. Підвісна стеля має спеціальні поворотні пристрої для акустичної настройки залу.

Під час проектування “літаючої тарілки” використовувалися принципи геометрії та математичні розрахунки, включаючи використання числа π. Зокрема, при розрахунках параметрів та форми верхнього і нижнього сегментів числові значення, отримані з числа π, використані для досягнення необхідної геометричної точності та стійкості конструкції.

Також, цього року команда Малої академії наук України разом із партнерами

підготувала Методичні вказівки «3 і 14 порад як провести день числа π». При підготовці матеріалу, було використано матеріали та ідеї, напрацьовані у рамках  Міжнародного дня математики

(https://www.idm314.org).