Вийшло інтерв’ю заступника Міністра освіти і науки України щодо розвитку сфери науки в Україні

Нещодавно вийшло інтерв’ю заступника Міністра освіти і науки України Дениса Курбатова про основні ініціативи та кроки Міністерство освіти і науки України у напрямі трансформації та розвитку сфери науки в Україні.

В зазначеному інтерв’ю розглядається питання недостатнього фінансування науки в Україні, яке складає лише 0,17% ВВП, що значно менше ніж у Європі чи США. Для розвитку наукової сфери необхідно збільшити фінансування та впроваджувати ефективні механізми його використання, включаючи залучення державних і міжнародних грантів. В Україні лише незначна частина наукових установ має досвід отримання грантового фінансування.

Також, піднімається питання участі у програмі «Горизонт Європа», однак українські науковці залучили лише 0,13% фінансування. Щоб поліпшити ситуацію, створено мережу Національних контактних пунктів (НКП) для підтримки участі українських науковців у цій програмі. В Україні планується відкрити 20 таких пунктів у 10 містах.

Крім того, наголошується, що уряд почав конкурс державного замовлення на науково-технічну продукцію, що дозволить вирішувати важливі державні завдання. Незважаючи на виклики, є оптимізм щодо можливостей України залучити більше науковців до міжнародних грантових програм та покращити їхні результати.