Фокус на дослідницьку інформацію та наукові дані

19-20 червня в рамках Шведського головування в Раді Європи пройшла конференція, організована Шведською науковою радою. Конференція була присвячена роботі з науковими даними та розвитку е-інфраструктур.

Під час конференції було підкреслено роль е-інфраструктур та наукових датасетів у цифрову еру, а також обговорено заходи, спрямовані на покращення доступу до дослідницьких інфраструктур, включаючи  відповідні дані та послуги.

Крім того, в ході конференції Міністр освіти Швеції Матс Перссон (Mats Persson), заступник Генерального директора Єврокомісії з питань досліджень та інновацій Сігне Ратсо (Signe Ratso) та Генеральний секретар з питань досліджень Міністерства наук Іспанії Ракель Йотті (Raquel Yotti) представили декларацію про максимізацію користі від використання наукових даних.

Декларацію можна завантажити тут: https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/media/5wehfvzx/2023-06-20_eu2023_maximising-the-benefits-of-research-data_declaration.pdf

Лундська декларація є надзвичайно важливим документом, оскільки е-інфраструктура та наукові датасети відіграють важливу роль у цифрову еру, де дані та інформація стали ключовими ресурсами для розвитку технологій, наукових досліджень та інновацій. При швидкому зростанні обсягів даних, е-інфраструктура стає основою для розвитку різних технологій. Вона забезпечує базу для збирання та обробки даних, а також для розгортання нових цифрових сервісів і додатків.

Наукові датасети є важливим ресурсом для наукових досліджень у різних галузях, включаючи біологію, фізику, медицину, соціальні науки та інженерію. Вони можуть містити великі обсяги даних, отриманих з різних джерел, таких як супутники, датчики, соціальні медіа, наукові лабораторії та інші джерела. Наукові датасети дозволяють науковцям проводити дослідження, перевіряти гіпотези, розробляти нові технології та вносити інновації у різні сфери діяльності.

Ефективне управління е-інфраструктурою та доступ до якісних наукових даних є важливими факторами для подальшого розвитку, а відкритий доступ до наукових датасетів сприяє швидшому розвитку нових технологій та інновацій.

Запис трансляції конференції

https://www.youtube.com/live/iw9B3IlM1eI?feature=share

Нагадаємо, що усі проекти, що реалізовуються ДНТБ України співпадають повністю з принципами Лундської декларації, а їх імплементація сприятиме розвитку відкритої науки в Україні.