Часто запитувані питання щодо процедури отримання доступу до Scopus та Web of Science

Працівники ДНТБ України підготували відповіді на популярні питання щодо процедури отримання доступу до баз Scopus та Web of Science. Ми намагатимемось розширювати цей перелік відповідно до Ваших запитів.

Отримати консультацію щодо підключення до баз даних Ви можете у наукових співробітників відділу науково-бібліографічної аналітики та супроводження наукових баз ДНТБ України Галини Плисенко та Олени Рачинської на електронну адресу: e–resource@dntb.gov.ua або за номерами телефону +38 (098) 799 64 29, +38 (099) 144 98 74.

За довідками з технічних питань пишіть на e–resource@dntb.gov.ua  (рекомендуємо у темі листа вказувати установу і причину звернення).

Які установи можуть отримати доступ до баз даних Scopus та Web of Science за рахунок коштів державного бюджету?

Українські заклади вищої освіти та наукові установи державної або комунальної форм власності. Перегляньте нашу інфографіку.

Ми хочемо дізнатися процедуру отримання доступу до бази (баз) даних. Яка послідовність дій?

Процедуру надання доступу до Scopus та Web of Science докладно описано на нашому сайті, а також ми підготували для вас інфографіку.

Де ми можемо дізнатися IP-адресу нашої установи?

Дізнатися IP-адресу можна у Вашого провайдера або за допомогою онлайн-сервісу, наприклад, https://www.whatismyip.com. Будь ласка, переконайтеся у Вашого системного адміністратора, що Ви вказали зовнішню (білу) та статичну IP-адресу.

Ми заповнили електронну форму. Як нам перевірити наявність доступу до бази (баз) даних?

Для перевірки доступу до Web of Science скористайтесь посиланням – https://bit.ly/2YBqzlt, для перевірки доступу до Scopus – https://bit.ly/2M5rvIh.

Ми вже давно надіслали усі необхідні документи, але у нас досі відсутній доступ до бази (баз) даних. Що робити?

Якщо з моменту подачі договору та заявки до ДНТБ України минув місяць, а Ваша установа так і не отримала доступ до бази (чи баз) – пишіть на e–resource@dntb.gov.ua. У темі листа вкажіть установу і причину звернення (наприклад – більш як місяць відсутній доступ до Scopus). Будь ласка, прикріпіть відразу до листа скріншот сторінки, що відкривається, коли Ви заходите на сайт та вкажіть IP-адресу свого комп’ютера. Дізнатися IP-адресу можна, наприклад, за допомогою онлайн-сервісу https://www.whatismyip.com.

У договорі, що ми підписали, було сказано про звіти? Як їх оформлювати? Де можна побачити зразок? Куди їх надсилати і де отримати?

На цьому етапі Ваша установа має повідомити про те, чи є доступ до Scopus та Web of Science. Лист-підтверження пишіть на e–resource@dntb.gov.ua. У листі вкажіть установу і причину звернення (наприклад – доступ до наукометричних бази (баз) Scopus та/або Web of Science отримано). Також, наприкінці року ми представимо розгорнуту форму звіту на нашому сайті.

Ми отримали доступ до реферативних баз Web of Science та Scopus. Як нам з ними працювати?

Будь ласка, ознайомтеся з офіційними безкоштовними україномовними навчальними матеріалами, які ви зможете знайти, наприклад, на фейсбук-сторінках «Elsevier Ukraine» та «Clarivate Analytics українською».

Ми отримали доступ до баз Scopus та Web of Science, але не всі статті наших працівників «прив’язані» до профілю установи? Як це змінити?

Будь ласка, ознайомтеся з презентацією «Профіль установи у Web of Science» та прослухайте запис вебінару «Корегування профілів автора та установи у Scopus».

Ми бажаємо отримати віддалений доступ до Scopus. Як це зробити?

Необхідну інформацію Ви можете дізнатися, прослухавши запис вебінару «Панель адміністратора та статистика використання Scopus».

Чому у нас відсутній доступ до повних текстів?

Web of Science та Scopus – це реферативні бази даних академічної літератури та наукових цитувань. Доступ до повнотекстових баз даних потребує окремої передплати.

Ми отримали доступ до баз. Як отримати права адміністратора?

Для отримання доступу з правами адміністратора, будь ласка, спочатку зареєструйтеся у Web of Science та Scopus – у процесі реєстрації вкажіть інституційну електронну скриньку. Після реєстрації – пишіть на e–resource@dntb.gov.ua. У темі листа зазначте причину звернення (наприклад – просимо надати права адміністратора для Web of Science та Scopus), у листі – назву установи, ПІБ адміністратора, електронну скриньку.

Ми отримали доступ до баз. Як відслідковувати статистику?

Для перегляду статистики Вашої установи необхідно мати доступ з правами адміністратора. Будь ласка, ознайомтеся з офіційними безкоштовними вебінарами:

Ми змінили IP адреси. Чи потрібно підписувати новий договір? Куди звернутися, щоб внести зміни?

Жодних нових документів оформляти не потрібно. Будь ласка, пишіть на e–resource@dntb.gov.ua. У темі листа вкажіть причину звернення (наприклад – змінилися IP адреси), у листі – назву установи, нові IP адреси.