Crossref LIVE Kyiv: розвиваємо наукову комунікацію разом

28.03.2019

Crossref LIVE Kyiv: розвиваємо наукову комунікацію разом

26 березня у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» за підтримки Міністерства науки і освіти України відбувся Crossref LIVE Kyiv. Видавці наукових журналів, представники університетських видавництв, видавництв НАН України, бібліотек ЗВО отримали чудову нагоду довідатись більше про кращі видавничі практики, досвід використання DOI, процес реєстрації та оновлення метаданих з допомогою Crossref, вимоги до наукових видань для включення до Переліку наукових фахових видань України.

Директор департаменту інформаційного розвитку реєстраційної агенції Crossref Рейчел ЛАММІ розповіла про поширену практику використання метаданих Crossref у різних базах даних, пошукових система, агрегатори та електронних бібліотеках. Також, Рейчел Ламмі доповіла про проект створення відкритого реєстру дослідницьких організацій ROR, що пропонує унікальні постійні ідентифікатори для дослідницьких організацій. Менеджер по роботі з клієнтами Crossref Ванесса ФЕРХЕРСТ розкрила особливості роботи з додатковими сервісами Crossref, завдяки яким видавці, дослідники, бібліотекарі можуть легко та безперешкодно обмінюватись наукової інформацією.

Виконуючий обов’язки заступника директора департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації – начальника відділу взаємодії з суб’єктами атестації наукових кадрів МОН України Михайло ГОЛУБЄВ, надав роз’яснення щодо Порядку формування Переліку наукових фахових видань України. Михайло Голубєв закликав учасників Crossref LIVE Kyiv надсилати пропозиції до проекту наказу «Про внесення змін до Порядку формування Переліку наукових фахових видань» до 13 квітня 2019 року на адресу dak@mon.gov.ua.

Заступник директора з наукової роботи Державної науково-технічної бібліотеки України Сергій НАЗАРОВЕЦЬ розповів про Open Ukrainian Citation Index (OUCI) – проект ДНТБ України зі створення пошукової системи і бази даних наукових цитувань, які надходять від усіх видань, що використовують Cited-by від Crossref та підтримують Initiative for Open Citations (I4OC). Ідею створення та принцип роботи майбутнього інструменту, а також спростовання деяких помилкових тверджень та побоювання потенційних користувачів OUCI можна переглянути у презентації (українською, або англійською).

Більше інформації про захід, учасників та доповіді Ви знайдете на сторінці Crossref LIVE Kyiv

Фотоальбом заходу