Оновлено показники CiteScore™ у базі даних SCOPUS

Нещодавно було оновлено дані CiteScore 2023 — відомого показника, який надає відкриту інформацію про вплив цитування наукових журналів, як зазначено на blog.scopus.com.

CiteScore є комплексним, чітким і актуальним показником, що відображає середню кількість цитат, отриманих кожним документом, опублікованим у певному періодичному виданні, яке індексується в базі даних SCOPUS. Цей показник, розроблений командою Міжнародного дослідницького центру (ICSR), забезпечує справедливішу та більш повну оцінку наукових внесків журналу. Він враховує недоліки імпакт-фактора (JIF), який традиційно використовується як основна метрика цитування.

Методологія CiteScore краще відображає вплив дослідницьких статей, зберігаючи стабільність і послідовність у використанні часових періодів.

Переваги CiteScore:

  • CiteScore доступний для всіх періодичних видань, а не лише для журналів, і включає понад 29 777 назв, що на 11 144 більше, ніж видань з імпакт-фактором.
  • CiteScore Tracker оновлюється щомісяця. Нові видання в Scopus зазвичай отримують свій показник CiteScore через рік після включення.
  • CiteScore надає повну відкритість даних, що дозволяє перевіряти значення.
  • Доступ до CiteScore є вільним, незалежно від наявності підписки на Scopus, що робить його легкодоступним для всіх користувачів.

CiteScore дозволяє різним учасникам наукового процесу приймати обґрунтовані рішення щодо публікаційної стратегії:

  • Для дослідників: CiteScore допомагає визначати, в яких журналах варто публікувати результати своїх досліджень.
  • Для бібліотекарів: CiteScore спрощує управління портфоліо, прийняття рішень щодо підписки на журнали та навчання дослідників працювати з актуальними показниками.
  • Для дослідницьких установ: CiteScore дозволяє аналізувати та оптимізувати стратегії публікацій, співставляти журнали відповідно до інституційної стратегії.
  • Для фінансуючих організацій: CiteScore сприяє підтримці та стимулюванню найкращих досліджень, надаючи загальне уявлення про галузі для майбутніх інвестицій.
  • Для видавців та редакторів: CiteScore допомагає розробляти та контролювати публікаційні стратегії, порівнювати ефективність з конкурентами та відстежувати прогрес видань за допомогою CiteScore Tracker.