Bibliotheca Baltica Symposium 2022

15-16 вересня 2022 у місті Любек (Німеччина) відбувся 30-й ювілейний Симпозіум Бібліотека Балтика 2022 (Bibliotheca Baltica Symposium 2022),  приурочений питанням ролі бібліотек у підтримці демократичного суспільства.

Бібліотека Балтика  це   міжнародна бібліотечна організація, яка об’єднує бібліотеки-учасниці із  країн Балтійського регіону    Польщі, Данії, Швеції, Фінляндії, Норвегії, Литви, Латвії, Німеччини та Естонії. До недавніх пір до організації також входили бібліотеки Білорусі та російської федерації. Проте, із  початком повноштабного воєнного вторгнення росії в Україну,  Рада Директорів Бібліотека Балтика виключили представників країн агресорів із числа постійних членів організації та зупинили співпрацю з ними. Натомість спільнота висловила підтримку Україні та бажання розвивати співпрацю із українськими бібліотеками. Відтак, на симпозіум було запрошено бібліотечно-інформаційних фахівців із України для обміну досвідом та встановлення партнерських зв’язків.

Розпочався симпозіум із виступу президента Бібліотека Балтика (2018-2022) професора Гамбурзької державної та університетської бібліотеки Роберта Зепфа, який наголосив на важливій здатності бібліотек віддзеркалювати настрої  суспільства, а також реагувати на потреби, які в ньому виникають. До привітання учасників також приєднався директор Публічної бібліотеки Любека Геральд Шлейвіс.

У перший день доповідачі із Литви, Естонії, Латвії,  Німеччини та Фінляндії  ділилися своїм досвідом про проєкти цифровізації культурної спадщини, форми співпраці між бібліотеками, архівами та музеями, а також про залучення бібліотек у підтримку впровадження цифрових державних послуг. Зокрема, Гіедре Чистов’єн із Національної бібліотеки Латвії розповіла про проєкт “Е-культура”, директорка Публічної бібліотеки Тарту Крістіна Пай про проєкт  “е-Естонія”, Марія Віртанен із Національної бібліотеки Фінляндії про проєкт NLF & Digime.

На другий день симпозіуму мова йшла про університетські та на наукові бібліотеки, їх діяльність у підтримці відкритої науки. Міхаель Сведсен, очільник відділу підтримки наукових досліджень Копенгагенської Королівської бібліотеки розповів про ключові практики бібліотеки у роботі з науковцями.

Спеціальна панель-дискусія була приурочена діяльності українських бібліотек, а також  міжнародним проєктам, на підтримку українських бібліотекарів та бібліотек під  час війни. Наприклад, Гудрун Вірц із Баварської державної бібліотеки розповіла про проєкт SUCHO – Saving Ukrainian Cultural Herritage,  який займається архівуванням сайтів, цифрового контенту та даних в українських установах культурної спадщини, а також допомагає із спеціалізованим обладнанням бібліотекам в Україні, які цього потребують.

Наша наукова співробітниця, Наталія Калюжна, також взяла участь у заході та поділилася досвідом Державної науково-технічної бібліотеки України про проєкти цифровізації над якими працює бібліотека. Подорож Наталії стала можливою завдяки отриманню гранту для молодих фахівців у галузі бібліотечної справи імені Бориса Володіна від Бібліотеки Балтика.

Наступний симпозіум Бібліотека Балтика  відбудеться у 2023 році у місті Варшава. Зустрічати колег із Балтійського регіону буде Національна бібліотека Польщі.