Міністерство освіти і науки України завершило формування об’єднаної бази експертів для проведення наукової та науково-технічної експертизи у сфері науки та інновацій

Міністерства освіти і науки України успішно завершено формування об’єднаної бази експертів для проведення наукової та науково-технічної експертизи у сфері науки та інновацій, зокрема у частині формування українського пулу експертів. Відповідний конкурс тривав з 26 квітня 2024 р. згідно з наказом МОН від 26.04.2024 № 585.

Заходи щодо відбору і оновлення експертів здійснено у Національній електронній науково-інформаційній системі «URIS», загалом на Конкурс було подано 1299 анкет кандидатів в експерти. З них відібрано 949 нових експертів, які мали високі наукові здобутки, широкий досвід виконання наукових проєктів різного рівня, досвід проведення наукової експертизи тощо. Також додатково чинними експертами було оновлено 1001 анкета. Таким чином загальна кількість українських експертів в об’єднаній системі склала 1950 осіб, що затверджено відповідним наказом МОН. З метою збереження конфіденційності інформації, зазначений перелік не підлягає оприлюдненню.

Експерти розподілені за напрямами, галузями і спеціалізаціями згідно з класифікацією наукових даних згідно ОЕСР національного переліку освітніх спеціальностей та переліку згідно із Міжнародною стандартною класифікацією освіти. Найбільша кількість експертів представлена за інженерно-технологічним і природничим напрямами, найменша у біомедичному і безпековому. Експерти представляють провідні заклади вищої освіти, установи Національної, галузевих наук, а також галузевих і приватних наукових закладів і організацій.

Подальша організація роботи експертів буде здійснюватися у Національній електронній науково-інформаційній системі «URIS».

Принагідно інформуємо, що наразі триває реєстрація і відбір іноземних експертів об’єднаної бази експертів для проведення наукової та науково-технічної експертизи у сфері науки та інновацій. Реєстрація доступна за покликанням.