Доступ до ресурсів видавництва Elsevier

Наприкінці 2023 року було оновлено сторінку підтримки українських вчених, дослідників та студентів від відомого міжнародного видавництва Elsevier «Академічна підтримка України».

На сьогодні українським вченим пропонується безкоштовний доступ до ScienceDirect, Scopus і Researcher Discovery, SciVal і Funding Institutional.
«Elsevier надає безкоштовний доступ до своїх інструментів академічної підтримки, наборів даних і освітніх рішень у цей важкий час. Elsevier робить кілька своїх інструментів підтримки, наборів даних і освітніх платформ безплатними для підтримки вчених, дослідників і студентів по всій Україні», – наголошено на сторінці. Для кожного ресурсу на сторінці представлено короткий опис інструмента, навчальні матеріали та інструкції з користування інструментом, контактна інформація з центром підтримки та форма запиту на доступ до ресурсу.

Наприклад, запит на доступ до бази даних Scopus можна подати на сторінці «Академічна підтримка України», переглянувши інструкції та навчальні матеріали ви заповнюєте форму, яка відкривається для вас за «Request access»

Заповнивши цю онлайн-форму запиту, ви отримаєте безплатний доступ до ScienceDirect, Scopus і Researcher Discovery, SciVal і Funding Institutional. Вам необхідно обов’язково вказати адресу електронної пошти установи в Україні. У відповідь ви отримаєте електронний лист з інструкціями, який містить унікальне посилання з вашим реєстраційним ідентифікатором і тимчасовим паролем.

Якщо ви не отримали електронний лист з підтвердженням, перевірте папки зі спамом або зверніться по допомогу до служби підтримки клієнтів. Радимо ознайомитись з інструкціями та можливостями інших безплатних платформах, які пропонує Elsevier на сторінці «Академічна підтримка України»: Researcher Academy та Mendeley.

Особливої уваги заслуговує розділ APC Waivers, в якому йдеться про відмову від APC (article processing charge – вартість обробки статті) для статей, які подаються до видань Elsevier відкритого доступу, де кореспондуючий автор афілійований з Україною.

На сторінці також можна ознайомитись з майбутніми вебінарами та записами попередніх українською мовою та у розділі FAQ переглянути часті запитання.

Нагадаємо, що доступ до Scopus для українських установ залишається безплатний. В разі зміни локації установи або IP-адреси установи адміністраторові необхідно заповнити форму https://forms.gle/StT9W2ZTcwdZGZHq8 та / або звернутися електронною поштою rachynska.o@dntb.gov.ua