Очільницю ДНТБ України Аллу Жарінову обрали членом Ради директорів ORCID

Із січня 2024 року в.о. директора Державної науково-технічної бібліотеки України Алла Жарінова стане членом Ради директорів ORCID. Відповідне рішення було ухвалено компанією за підсумками виборчого процесу, що тривав восени цього року.

Загалом було обрано 7 нових членів Ради директорів ORCID (повний список можна переглянути тут). Усі вони працюватимуть упродовж 3 років, забезпечуючи стратегічне керівництво та нагляд для успішного досягнення місії організації.

Нагадуємо, що вибори до Ради директорів ORCID проходять щороку, забезпечуючи поетапну ротацію її складу (орієнтовно третини). 

Цього року Номінаційний комітет отримав 21 кандидатуру, рекомендувавши до обрання 7 претендентів. Їхній список був розглянутий нинішньої Радою директорів та направлений на голосування безпосередньо членам ORCID.

З 1339 членів, які мали право участі в цих виборах, голосували 385 (29%), що перевищує поріг, необхідний для визнання виборів дійсними (10%). 368  учасників (96%) проголосували за список кандидатів.

Довідково: ORCID (Open Researcher and Contributor ID) – це глобальна некомерційна організація, яка управляється Радою директорів із забезпеченням широкого представництва зацікавлених сторін. 

ORCID прагне забезпечити прозорі та надійні зв’язки між дослідниками, їхніми науковими доробками та афіляціями. Постійний ідентифікатор  ORCID дає можливість легко модерувати індивідуальні профілі користувачів, зосереджувати в одному місці всю ключову інформацію про науковця, сферу його дослідницьких інтересів та публікаційну активність. ORCID має сумісність з численними науково-інформаційними системами різних установ і дозволяє налаштувати у своєму записі підтримку інших систем ідентифікації.

Торік компанія ORCID надала Україні унікальну можливість – безкоштовно створити Національний консорціум. Нині його учасниками є 46 установ. Лідер консорціуму – Державна науково-технічна бібліотека України.