15-та Міжнародна конференція про CRIS системи

 “Взаємоповязана дослідницька інформація у просторі даних”

З 12 по 14 травня 2022 року у м. Дубровнік (Хорватія), відбулася 15-та Міжнародна конференція, присвячена питанням розвитку сучасних науково-інформаційних систем для управління дослідницькою інформацією (CRIS) — Взаємоповязана дослідницька інформація у просторі даних” (конференція проводиться раз на два роки). Конференція об’єднала фахівців дослідницьких офісів наукових установ, менеджерів грантодавчих організацій, бібліотекарів, ІКТ експертів та представників органів державної влади, які ділилися досвідом щодо упорядкування дослідницької інформації та дискутували про оптимізацію доступу та обміну на теренах Європи та світу в цілому.

Захід розпочався із вступного слова представників Міністерства науки та освіти Хорватії та президентки EuroCRIS Sadiі Vancauwenbergh, яка наголосила на перевагах використання науково-інформаційних систем у підвищенні ефективності управління дослідницькою інформацією.

Роботу конференції було організовано за тематичними блоками та сесіями, під час яких було висвітлено такі актуальні питання як роль постійних ідентифікаторів у розбудові дослідницької інфраструктури; моніторинг відкритої науки за допомогою CRIS систем; управління даними про дослідження; академічна доброчесність та етика у контексті використання CRIS систем;  захист персональних даних та юридичні питання щодо роботи з дослідницькою інформацією; підводні камені побудови CRIS систем та інші.

Співробітники ДНТБ, Сабіна Аугунас — PhD з фармації, завідувачка відділу наукових досліджень та цифровізації та Наталія Калюжна — старший науковий співробітник виступили з доповіддю “Побудова Національної електронної науково-інформаційної системи URIS”, в якій презентували прогрес створення системи URIS, яка слугуватиме єдиною точкою доступу до інформації про наукові дослідження в Україні.

Після презентацій доповідей відбулась жива дискусія з доповідачами постерної сесії.

Крім того, на конференції було представлено доповіді про інші національні системи, які перебувають на етапі розробки, зокрема Orel  Ognjen та Macan Bojan у своєму виступі розповіли про досвід роботи над Хорватською CRIS системою, переваги її створення тa труднощі, з якими стикнулася команда розробників на організаційному та інформаційних рівнях.

Nikkanen Joonas  та Puuska  Hanna-Mari презентували розробку профілю науковця у Finnish Research Information Hub.

Danica Zendulková та Otmane Azeroual розповіли про правові аспекти та захист персональних даних у розбудові словенської CRIS системи.

Ibanez, Karen Hytteballe та Lauridsen, Nikoline Dohm поділилися досвідом про Данський національний портал — National Open Research Analytics.

У рамках конференції також було організовано ряд воркшопів, присвячених побудові наіональних/інстититуційних порталів, удосконалення формату даних CERIF та  VIVO track.

Постер доповіді з конференції: https://doi.org/10.6084/m9.figshare.19771603.v1

Анотація доповіді: http://hdl.handle.net/11366/1992

Більше про систему URIS: https://doi.org/10.6084/m9.figshare.19174688.v1