ПЕРШІ КРОКИ СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНСОРЦІУМУ ORCID В УКРАЇНІ

В березні 2021 року Міністерство освіти і науки України та міжнародна некомерційна організація ORCID підписали меморандум про співпрацю, що передбачає роботу над покращенням використання унікальних відкритих ідентифікаторів учених (ORCID IDs) серед українських науковців. Відповідний меморандум підписали перший заступник Міністра освіти і науки України Микола Кизим та директор з питань залучення клієнтів ORCID Іво Війнберген.

У березні 2022 року Кріс Шиллум  виконавчий директор ОRCID зробив спеціальне повідомлення про Україну, який засуджує воєнні дії Російської Федерації на території України та підтримує нашу країну, й таким чином керівництво ОRCID пропонує створити Український консорціум на безоплатній основі терміном на три роки (з 2022 по 2024 роки). Це питання буде розглянуте в травні на засіданні керівництва ОRCID, що слугує чудовим стартом для створення національного консорціуму ОRCID в Україні.

На даний момент Державна науково-технічна бібліотека України за підтримки Міністерства освіти і науки України працює над питанням створення національного консорціуму ORCID в Україні, який зможе надати можливість для багатьох закладів вищої освіти та наукових установ розширені функції використання ORCID. Створення консорціуму ORCID в Україні забезпечить можливість безперебійного оновлення інформації з системою ORCID, що є частиною агрегатора у створенні сумісних дослідницьких інфраструктур шляхом прийняття та використання надійних постійних ідентифікаторів і стандартних словників, форматів записів і методів аутентифікації для підвищення якості даних при зборі, управлінні, обміні та агрегації дослідницької інформації.

Більш детально про переваги участі в консорціумі можна дізнатись за покликанням: Переваги та можливості створення консорціуму з міжнародною некомерційною організацією ORCID в Україні.

Найближчим часом готується додаткова інформація щодо можливості стати учасником національного консорціуму ORCID в Україні для закладів вищої освіти та наукових установ, а також інших неприбуткових організацій, слідкуйте за подальшою інформацією на офіційному сайті ДНТБ України та на сторінках у соціальних мережах.