1 липня — День архітектури України

?«Архітектура – єдність користі, міцності та краси», – так писав видатний римський архітектор Марк Поліон Вітрувій у 2-й половині І ст. до н.е.
⛪️Українська архітектура пройшла чималий еволюційний шлях, аби поєднати в собі ці три складові – від перших людських жител часів раннього палеоліту на стоянках біля сіл Мізин та Пушкарі на Чернігівщині до величних соборів Богородиці Десятинної й Софії Київської, про яку церковний діяч часів Ярослава Мудрого Іларіон писав: «Церква дивна і славна всім навколишнім країнам, і немає такої у всій північній землі від сходу до заходу».
?День архітектури України — професійне свято, яке відзначають щорічно 1 липня. Засноване відповідно до Указу Президента в 1995 році. За офіційними даними, до 24 лютого 2022 року в Україні налічувалося близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і понад 1000 об’єктів паркового мистецтва.
?На жаль, після початку широкомасштабної війни росії на території України зазнали знищення десятки культурних об’єктів. Серед них собори, театри, приміщення навчальних закладів та багато інших пам’яток архітектури. Значним руйнуванням піддались культурні пам’ятки та житлові зони Харкова, Києва, Чернігова, Херсона, Маріуполя, Житомира та інших міст України.
?Але життя триває, і саме до Дня архітектури Україна отримала перемогу на European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022 року. У категорії «Охорона культурної спадщини та її адаптивне повторне використання» перемогла Андріївська церква у Києві, а щорічний культурний проєкт «Свято вишиванки» отримав відзнаку у категорії «Залучення громадян та підвищення обізнаності».
?Монументальні будівлі, які пройшли крізь епохи та війни, продовжують підкорювати людські серця своєю дивовижною красою.