ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 9 (35)


Відкрито елементарну частинку, яка підтверджує існування нової форми матерії. У відкритті брали участь українські вчені

16 березня 2021 року Європейська організація ядерних досліджень CERN та науковий центр Fermilab (США) опублікували статтю про відкриття елементарної частинки, яка свідчить про можливість існування нової форми матерії. Редакція AIN.UA зв’язалась з Володимиром та Єгором Аушевими, які розповіли про відкриття, та про участь в ньому української групи.

Що у Шевченка під кожухом?

У школі про Шевченка розповідали далеко не все. Це інтерв’ю про найбільш суперечливі та міфологізовані моменти у його біографії.


У Києві відкриється «Поетичне метро»

27 березня у Всесвітній день театру на станції столичного метро «Театральна» відкривається виставка постерів спільного проєкту видавництва «Саміт-книга» та Молодіжної літературної платформи Національної спілки письменників України «Кабінет молодого автора» «Поетичне метро».

Зібрання творів Лесі Українки у 14 томах

Як повідомляє прес-служба Ліги українських меценатів, цьогорічними лауреатками премії імені Дмитра Нитченка, котра присуджується за оборону і пропаганду української книги , стали директорки видавництва «Темпора» Юлія Олійник та видавництва «Кліо» Віра Соловйова.

Читати далі

Підключити мозок до комп’ютера стало можливо без імплантації електродів в голову

З’явилася технологія, яка дозволяє підключити біологічний мозок до комп’ютера без необхідності повністю відкривати мозок. Зчитувати сигнали нейронів пропонується за допомогою ультразвуку.

28 днів по тому: що таке постковід

Ми живемо в епоху понять. Пов’язаність, єдність та водночас різноманіття світу ще ніколи не були настільки яскравими; що казати, коли щороку ми обираємо головне слово за минулий період. У 2020-му ним, за версією Collins Dictionary1, став «локдаун», а у 2021-му усі шанси поки що отримує «постковід».

Читати далі

Не лінуйся! Вчені порівняли працездатність «сов» і «жайворонків»

Дослідження показало, що «сови» можуть удвічі частіше стикатися з проблемами на роботі, ніж «жайворонки». Також у любителів пізно прокидатися більша ймовірність раннього виходу на пенсію за станом здоров’я.

До 180-річчя Лондонської бібліотеки в онлайн-форматі відбудеться Літературний фестиваль

До 180-річчя Лондонської бібліотеки – найбільшої платної бібліотеки у світі, яка видає книжки за абонементом – в онлайн-форматі відбудеться літературний фестиваль за участі Салмана Рушді, Сари Вотерс та Саймона Шами. Про це йдеться на сайті заходу.

10 каналів на Youtube про мову, культуру й літературу

Якщо буктюберів в українському сегменті Youtube вже назбиралося аж на три добірки, то довколалітературних чи культурологічних каналів маємо менше. Але «менше» не означає автоматично «гірше», тож часом серед окресленого кола відеоконтенту трапляються справжні скарби. Ми не ставили собі за мету, розповісти про усіх, хто творить культурний контент у межах найпопулярнішого у світі відеохостингу, але відібрали для вас десятку влогерів, підписавшись на яких, ви точно не пошкодуєте.

Інформаційний дайджест № 9 (35) від 26.03.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України