ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 39 (65)

«Україні потрібна програма «Великого наукового переозброєння»

Відверта розмова з Головою Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій Олексієм КОЛЕЖУКОМ.

За обрієм. Що буде з наукою в Україні через десять років

Можна вигадати безліч варіантів розвитку науки в Україні, в яких вона зійде майже нанівець за наступні десять років, і лише за кількох умов ця галузь розвиватиметься. Ці умови дуже прості — збільшення фінансування і зміна державної політики щодо наукової діяльності. Та виконати їх насправді непросто. Щоб змоделювати, що буде через десятиліття, необхідно розуміти, від чого ми відштовхуємося — чим зараз живе наука в країні та які є спроби подолати наявне скрутне становище.

Вперше за 10 років українська школярка перемогла у міжнародному конкурсі з нейронаук

Київська одинадцятикласниця Вікторія Виджак перемогла у міжнародному конкурсі з нейронаук International Brain Bee. Також вона отримала спеціальний приз за найвищий результат в нейроанатомії та нейрогістології. Про це повідомляє пресслужба Інституту фізіології ім.О.Богомольця. Це найкращий результат України за 10 років участі в конкурсі.

Джорж – Георгій Гамов: генетичний код

…На початку 20 століття популярність фізиків можна було порівняти з популярністю кінозірок. У всіх університетах світу обговорювали теорію відносності Альберта Айнштайна, сперечалися про гравітаційні явища, про природу простору та часу. Саме в цей час, 4 березня 1904 року в Одесі й народився майбутній геній фізики Георгій Гамов. У його роду були й автор підручників, і народоволець, а мати походила з родини запорізьких козаків.

Читати далі

З когорти альтруїстів та оптимістів

Книжка «історій про історію» Наталі Старченко — «Українські світи Речі Посполитої» — вже неодноразово високо оцінена й фахівцями, і звичайними  читачами.

Сильніше за укол. У США створили пластир, який може замінити щеплення

Вчені зі Стенфордського університету і Університету Північної Кароліни надрукували на 3D-принтері пластир з вакциною, який виявився ефективнішим за укол.

Читати далі

Точність понад 90%. Мозковий імплант переклав думки паралізованої людини в текст

Чоловік, паралізований нижче шиї через травму спинного мозку, яку він отримав у 2007 році, зміг передавати свої думки завдяки системі мозкових імплантів.

Читати далі

Галерея. The EPSON International Pano Awards 2021

The EPSON International Pano Awards — це найбільший щорічний конкурс панорамних фотографій, у якому можуть взяти участь фотографи з усього світу. Цьогоріч на нього подалися 1 245 фотографів із 97 країн, а журі обирали з понад п’яти тисяч світлин. До короткого списку увійшли, серед іншого, зображення безмежних пустельних дюн, гострих хмарочосів, що пробиваються крізь хмари, та футуристичних споруд. Ми зібрали кілька захопливих фотографій у нашій галереї.

Читати далі