ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 1 (69)

Відкриття на горизонті: як підвищити шанси українських наукових розробок вийти на міжнародний ринок

Уявіть, якби для боротьби з раком використовували ліки, активування яких можна контролювати світлом: «вмикати» і «вимикати» в організмі там і тоді, коли це потрібно?  Такі фоточутливі лікарські засоби – не утопія.

Космічні амбіції. Ракета, що “з’їдає” сама себе

Український стартап Promin Aerospace створює унікальну орбітальну ракету, яка започаткує еру «демократичного космосу». Засновники стартапу планують зробити запуск супутників доступним і для невеликих корпорацій, і для наукових установ.

Повстання машин? Перші у світі біороботи навчилися розмножуватися

Міжнародна група вчених відкрила нову форму біологічного розмноження, яка відбувається у перших «роботів», що самовідтворюються, зроблених з живих клітин.

«Я заразився коронавірусом після двох щеплень, але завдяки вакцині у мене були слабкі симптоми хвороби», — академік Сергій Комісаренко

Пройшло рівно два роки з того часу, коли в Китаї в містечку Ухань було зафіксовано перший спалах захворювання COVID-19. Центральна проблема боротьби з ним у тому, що досі на ринку немає специфічних ліків, призначених спеціально для боротьби з коронавірусом. Коли вони з’являться в аптеках? Чи обов’язково робити третє щеплення тим, хто вже вакцинований двома? Якщо так, то коли? У чому особливості штаму «Омікрон»? Чи з’являтимуться нові штами? Чи слід розраховувати на те, що COVID-19 перестане забирати життя людей і буде рядовим респіраторним захворюванням? На ці та інші актуальні запитання, пов’язані з пандемією, ми попросили відповісти директора Інституту біохімії НАН України академіка Сергія Комісаренка.

Читати далі

Магніт для закоханих у науку

Наука через освіту, міжнародне співробітництво і залучення студентів до інноваційної діяльності – такі принципи сповідують у Київському академічному університеті. Амбітний проєкт дослідницького вишу було започатковано зовсім нещодавно, але зростав він не на «порожньому місці». У фаховій спільноті КАУ здобув репутацію установи, де займаються справжньою «живою» наукою. Про історію, сучасні здобутки і перспективи університету «Світ» поспілкувався з його директором, академіком НАН України Олександром КОРДЮКОМ і заступником директора з освітньо-наукової роботи Віталієм ШАДУРОЮ.

Лауреатками 4-ї української премії L’Oréal–UNESCO «Для жінок у науці» стали три науковиці НАНУ

Щиро вітаємо доктора технічних наук Ірину Беспалову (Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України), кандидата фізико-математичних наук Валентину Носенко (Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України) і кандидата хімічних наук Ірину Сулим (Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України)!

Читати далі

Берлінський дизайнер розробила матеріал з фруктових відходів і водоростей

Німеччині представили екологічну тканину, виготовлену з фруктових відходів і водоростей. Альтернативу натуральній і синтетичній шкірі розробила берлінський дизайнер текстилю Йонг Сонг (Youyang Song).

Читати далі

Галерея. Wildlife Photographer of the Year 2021 — The People’s Choice Award

Wildlife Photographer of the Year — це щорічний фотоконкурс, який організовує Музей природничої історії в Лондоні. В кінці жовтня журі оприлюднило свій вибір цьогорічних переможців, фото яких ми опублікували в нашій галереї. А зараз пропонуємо ознайомитися зі світлинами учасників, які увійшли до короткого списку кандидатів на приз глядацьких симпатій. Проголосувати за улюблену фотографію можна до 2 лютого 2022 року на сайті конкурсу.

Читати далі