ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 14 (40)

За лаштунками глобальних змін

Карантин багато пояснює. Наприклад, про глобальну відповідальність. Ви можете самоізолюватися, працювати з дому, замовляти продукти через інтернет. Тим часом деякі люди не гребують походами у кафе, хтось ігнорує дійсність або навіть вважає вірус вигадкою. Їхні діти граються на майданчику, поки ваші нудяться вдома. Ще трохи – і ви подумаєте: «Чому я маю себе обмежувати, коли люди довкола нічим не переймаються?»

Як працюють вакцини нового покоління – “генетичні” та “векторні”

Коли людина вперше чує про “генетичні”, “векторні” вакцини, їй може здаватися, що раніше такого не було. Натомість людство почало створювати та проваджувати ці новітні розробки – ДНК та РНК-вмісні вакцини – ще до пандемії COVID-19.

Вплив Чорнобильської трагедії на мистецтво: книги, фільми, музика та комп’ютерні ігри

Чорнобильська катастрофа 1986 року змінила історію Європи та вплинула на життя тисяч людей, ставши причиною численних смертельних випадків, небезпечних захворювань та інших проблем зі здоров’ям. Щороку у світі створюють фільми, серіали, пісні, відеоігри та мистецькі проєкти, які знову і знову привертають увагу світової громадськості до трагедії. Це не тільки допомагає підвищити обізнаність людей про небезпеку ядерної енергії, а й формує сприйняття України за кордоном. Сам Чорнобиль тим часом перетворився на символ, який і сьогоднішні продовжують обігрувати художники.

Міжнародна Букерівська премія оголосила фіналістів 2021 року

Журі Міжнародної Букерівської премії оголосило короткий список номінантів 2021 року. Перелік книжок опублікований на офіційному сайті The Booker Prizes.

Читати далі

Як зробити читаня цікавим для дітей? 10 порад + добірка книг

День книги відзначають у всьому світі 23 квітня. З цієї нагоди проєкт ЧИТАЙ УКРАЇНСЬКОЮ підготував перелік порад, як зробити читання цікавим та захопливим для дітей.

Скільки заробляють найпопулярніші українські письменники

За дебютний роман українські письменники та письменниці отримували від 930 до 25 000 гривень. На розмір гонорару не скаржилися, бо початківцями важливо опублікуватися у видавництві, на заробіток тоді мало розраховують.

Читати далі

Коли насувається гроза. Чому болить голова під час зміни погоди

Стрибки атмосферного тиску — не єдина проблема

Читати далі

Бий, біжи та не хворій. Як стрес впливає на нашу імунну систему?

Що хорошого може бути в стресі? Це аж ніяк не риторичне запитання. За мільйони років еволюції стрес нікуди не зник, отже, для чогось він та й потрібен. Якщо зазирнути в далеке минуле, то легко зрозуміти, що джерел стресу було не так уже й багато. Головним чином, він був пов’язаний із загрозою здоров’ю або життю людини, що надходила від диких тварин або інших людей. Умовно кажучи, усе зводилося до банального «бий або біжи». Тобто стрес допомагає організму дужче бити та швидше бігти, адже саме від цих умінь і залежало виживання за несприятливих умов.

Інформаційний дайджест № 13 (39) від 23.04.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України