Посібник для редакцій наукових журналів

Посібник для редакцій наукових журналів

Державна науково-технічна бібліотека України підготувала практичний посібник «Відкритий доступ до наукових цитувань». Ознайомитися із ним можна за посиланням https://doi.org/10.5281/zenodo.2553994.

Практичний посібник описує, як редакції українських наукових видань можуть скористатися перевагами сервісу Cited-by від Crossref та підтримати Initiative for Open Citations. Це дві важливі речі, на яких базується ідея створення Open Ukrainian Citation Index (OUCI) – бази даних наукової літератури та інструменту для відслідковування цитувань, яка розробляється фахівцями Державної науково-технічної бібліотеки України за дорученням Колегії Міністерства освіти і науки України. Реалізація проекту OUCI має спростити вченим та бібліотекарям пошук наукових документів, допомогти управлінцям зі збором статистичних даних та розширити читацьку аудиторію українських наукових журналів.

Автори висловлюють щиру подяку фахівцям, які провели експертизу попередньої версії роботи, що дозволило значно покращити цей посібник.

Свої доповнення та коментарі до посібника надали: Рейчел Ламмі, директор зі зв’язків з громадськістю Crossref, Людмила Остапенко, директор ТОВ КВК «Ділові перспективи», Денис Соловяненко, директор ТОВ «Видавнича служба УРАН», Павло Усенко та Артем Гуслистий, куратор та учасник проекту «Open Science in Ukraine», Ганна Харламова, виконавчий редактор «Вісника Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка», Тетяна Яцків, директор передплатного агентства «Укрінформнаука».