Онлайн семінар “Бібліотека. Інформація. Суспільство”

Шановні колеги!

ДНТБ України запрошує долучитися 21 травня 2021 р. з 10:00 до 12:00 до онлайн семінару:

“Бібліотека. Інформація. Суспільство”

(в межах “Календарного плану заходів з підвищення кваліфікації працівників НТБ на 2021 рік”)

Вебінар адресований широкому колу працівників бібліотек різного відомчого підпорядкування та працівникам інформаційної сфери.

Зареєстровані учасники отримають посилання для участі у онлайн семінарі 19 травня 2021 р. З Програмою заходу можна буде ознайомитись за ПОСИЛАННЯМ

Контактна особа: Скрабут Віра Іванівна, головний методист відділу науково-методичної та комунікативної діяльності.

За детальнішою інформацією щодо участі у заході можна звертатись за моб. телефоном: +38 (095) 544-05-03 та за електроною адресою: vera-kos@ukr.net

Долучитися до прямої трансляції семінару можна за посиланням на YouTube канал ДНТБ України

Програма

проведення семінару до Дня науки

Бібліотека. Інформація. Суспільство.

м. Київ                                                                                                        21 травня 2021 р.

ДНТБ України                                                                                          10.00 – 12.00


ЖАРІНОВА Алла Георгіївна,
в. о. директора Державної науково- технічної бібліотеки УкраїниВідкриття онлайн-семінару

Модератор заходу

АУГУНАС Сабіна Валеріївна, зав. відділу науково-методичної та комунікативної діяльності ДНТБ України

Вузівська бібліотека в реаліях сьогодення

ЦИМБАЛЮК Світлана Ярославівна, директор Наукової бібліотеки Державного університету фіскальної служби України

Цифрові колекції на базі Green Stone як структурний елемент бібліотек для навчального процесу: приклад використання

ГУБСЬКИЙ Сергій Михайлович, доцент кафедри хімії і гігієни харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі

Перезавантаження бібліотеки: третє місце “Librarium”

ПЕРЕПЕЛИЦЯ Ірина Григорівна, в. о. директора ДЗ “Центральна державна науково-технічна бібліотека гірничо-металургійного комплексу України”(ДЗ “ЦДНТБ ГМК України”)

Діджиталізація бібліотечних послуг: на прикладі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського

ВЛАСЕНКО Людмила Миколаївна, заст. директора з інформаційних технологій

Соціальні мережі як дієвий інструмент розкриття бібліотечного фонду в умовах карантинних обмежень

ДОБРЯНСЬКА Наталія Борисівна, заст. директора Наукової бібліотеки Державного університету фіскальної служби України

Електронні послуги бібліотеки: з досвіду ДЗ “ЦДНТБ  ГМК  України

НОВІКОВА Ірина Аркадіївна, зав. відділу бібліографічного обслуговування і методичної роботи

Дистанційна робота відділу наукового комплектування та опрацювання фондів ДНТБ України. Відповідь на виклик сучасності

КУЗНЄЦОВ Олександр Юрійович, зав. відділу наукового комплектування та опрацювання фондів

Обговорення

СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ ЗАВЕРШЕНО

Вебінар «Бібліотека. Інформація. Суспільство.», що відбувся 21 травня 2021 року у Державній науково-технічній бібліотеці України, став платформою для налагодження професійної комунікації між представниками бібліотечних установ країни різного рівня, різного відомчого підпорядкування.

У вступному слові заст. директора ДНТБ України Москаленко Олександра Олександрівна привітала з Днем науки учасників, працівників наукових та науково-технічних бібліотек, які здійснюють інформаційно-бібліотечне забезпечення науки. а також всіх тих, хто безпосередньо пов’язаний з науковою діяльністю, Москаленко О. О. процитувала Окінавську хартію глобального інформаційного суспільства щодо величезних можливостей, пов’язаних з інформаційно-комунікаційними технологіями, їх революційного довгострокового впливу на спосіб життя, освіту і роботу людей, на розвиток світової економіки та побажала всім плідної роботи і нових звершень.

Доповідач Губський С. М., доцент кафедри хімії і гігієни харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі, навів приклад використання цифрових колекцій на базі Green Stone як структурного елементу бібліотек для навчального процесу. Доповідачі: Цимбалюк С. Я., директор та Добрянська Н. Б., заст. директора Наукової бібліотеки Державного університету фіскальної служби України; Перепелиця І. Г., в. о. директора та Новікова І. А., зав. відділу бібліографічного обслуговування і методичної роботи ДЗ “Центральна державна науково-технічна бібліотека гірничо-металургійного комплексу України”; Власенко Л. М., заст. директора з інформаційних технологій Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського, Кузнєцов О. Ю., зав. відділу наукового комплектування та опрацювання фондів ДНТБ України, ознайомили з досягненнями, практичним досвідом роботи бібліотек України в реаліях сьогодення. Сучасні бібліотеки це – мультифункціональні інтелектуальні центри. За десятиліття в їх арсеналі накопичилися інформаційні ресурси власної генерації. Крім традиційних ресурсів і послуг вони спроможні надавати нові сервіси в режимі оффлайн/онлайн: доступ до інтернет-ресурсів, міжнародних наукометричних та спеціалізованих БД та ін.

Бібліотечна спільнота зосередилася на потенційних цифрових можливостях бути корисними користувачеві, швидко адаптувалася та налаштувала роботу у дистанційному режимі. Сьогодні відвідувачам офіційних сайтів та соціальних мереж пропонуються: віртуальні тематичні виставки, презентації, ілюстрації з книг, присвячені тій чи іншій визначній даті або діячам освіти, науки, культури; факти з історії, цікаві дописи про бренди, винахідників і непересічних особистостей тощо. На YouTube каналі в режимі реального часу і в запису відбуваються конференції, онлайн-лекції фахівців з різних галузей, творчі зустрічі з діячами культури, онлайн-консультації з екологічних і правових питань, огляди нових видань літератури, майстер-класи, фотоконкурси.

Бібліотечні установи продовжують невпинно рухатися вперед, прослідковувати нові тенденції комунікацій та перспективи в цьому напрямі.