Новий інструмент для пошуку DOI від Crossref

08.04.2019

Новий інструмент для пошуку DOI від Crossref

          Crossref запустив новий інструмент. Тепер пошуковий інтерфейс Crossref Metadata Search має закладку Link References https://search.crossref.org/references. З його допомогою можна знайти DOI для списку літератури.
          Працює Link References просто: у пошукове вікно вводиться перелік літератури, а в результаті виводиться цей же перелік із DOI. Єдина вимога: кожне посилання повинно бути в окремій строчці і без нумерації. Для користування інструментом не потрібно реєструватися чи бути організацією-членом Crossref.
          Зараз функція доступна для всіх. Тому нею можуть скористатися як автори перед подачею статті у редакцію видання, так і самі видавці. Більше того, видавці, що заключили угоду на отримання DOI від Crossref, мають зобов’язання додавати DOI у списку літератури своїх публікацій (пункт 8 у Crossref Member Obligations – https://www.crossref.org/member-obligations/). Зручний та простий у використанні інструмент Link References дозволяє це робити швидко.
          Схожий функціонал є у іншого сервісу Crossref – Simple Text Query https://apps.crossref.org/SimpleTextQuery. Із його допомогою видавці могли передавати списки літератури як метадані до основної статті та користуватися перевагами програми Cited-by від Crossref. Проте розробники повідомили, що цей сервіс працює тільки до кінця квітня. Потім до Link References буде додана можливість завантажувати списки літератури у Crossref, а Simple Text Quer перестане працювати. Тому закликаємо усіх зацікавлених спробувати користуватися новим інструментом та надіслати свої зауваження на адресу support@crossref.org протягом цього місяця.

          Нагадаємо, що Державна науково-технічна бібліотека України реалізує проект зі створення бази даних Open Ukrainian Citation Index https://www.researchgate.net/project/Open-Ukrainian-Citation-Index. Ресурс індексуватиме українські наукові видання, що передають метадані в Crossref для отримання DOI та надаватиме інформацію про кількість цитувань публікацій на підставі аналізу метаданих тих видань, що використовують сервіс Cited-by та підтримали Initiative for Open Citations. Більше про переваги та особливості використання сервісу Cited-by можна дізнатися із посібника: Відкритий доступ до наукових цитувань. Практичний посібник: [препринт]. К.: ДНТБ України, 2019. 33 с. https://doi.org/10.5281/zenodo.2553994