НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ СЕМІНАР
«ЗБЕРЕЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ БІБЛІОТЕКИ: СЬОГОДЕННЯ І ПЕРСПЕКТИВИ»

24 березня 2021 року на базі ДНТБ України відбувся навчально-методичний семінар на тему: «Збереження інформаційних ресурсів бібліотеки: сьогодення і перспективи», який відбувся в онлайн режимі на платформі ZOOM для працівників мережі НТБ різного відомчого підпорядкування.

На онлайн-семінар були запрошені фахівці та експерти: Національної наукової медичної бібліотеки України; Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого; Національної історичної бібліотеки України; Державної науково-технічної бібліотеки України, які розглянули актуальні питання збереження інформаційних ресурсів бібліотек країни та їх практичне впровадження в професійну діяльність.

На початку навчально-методичного семінару із вітальними словами, виступила в. о. директора ДНТБ України ЖАРІНОВА Алла Георгіївна та заступник директора з бібліотечної справи ДНТБ України МОСКАЛЕНКО Олександра Олександрівна, які привітали всіх учасників заходу та зазначили, що у добу цифрових технологій бібліотеки стали розглядати тему збереження бібліотечно-інформаційних ресурсів на новому технічному й технологічному рівні. В арсеналі бібліотек за десятиліття накопичилися електронні ресурси власної генерації. Крім того, бібліотеки країни стали інтегруватися у європейський та світовий інформаційний простір та, з урахуванням запитів користувачів, активно запозичувати електронні ресурси із зовнішніх джерел інформації (з доступних спеціалізованих баз даних, інтернет-ресурсів тощо). На сьогоднішній день науковці та фахівці бібліотек не зупиняються на досягнутому та у професійній пресі й на наукових конференціях, семінарах та інших заходах регулярно знайомлять професійну спільноту зі своїми напрацюваннями з вищеназваної теми цей онлайн-семінар є тому підтвердженням. Зазначили важливість питання збереження бібліотечно-інформаційних ресурсів та що воно завжди знаходилися у фокусі уваги бібліотечних установ України різного рівня, різного відомчого підпорядкування. Особливо тема стала нагальною в час дії Програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу». Провідні бібліотеки країни включилися в реалізацію цієї Програми з метою забезпечення безперешкодного загального доступу до об’єктів всесвітнього надбання. Вони доклали чимало зусиль для організації роботи з обліку унікальних пам’яток писемності, стародруків та рідкісних видань, що зберігаються у фондах бібліотек і є національною культурною спадщиною, а окремі об’єкти – всього людства. Побажала усім учасником плідної роботи та цікавих та змістовних доповідей.

Заступник генерального директора з інформаційних технологій Національної наукової медичної бібліотеки України – ШКОДА Юрій Володимирович виступив з темою доповіді: «Зберігання бібліографічної інформації в Національній науковій медичній бібліотеці України та пошуки нових методів індексації бібліографічних даних», в якій розглянув питання використання електронного ресурсу Schema.org, який дає можливість користувачам розробляти єдині схеми для семантичної розмітки в HTML5 та для створення якісних метаданих, що, в свою чергу, дозволяє поліпшувати якість пошуку та може безпосередньо допомогти проаналізувати пошукові роботи для кращого «розуміння» вміст метаданих на веб-ресурсах.

Головний бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу ДНТБ УкраїниКАЛЮЖНА Наталія Миколаївна, у доповіді: «Надання доступу до повнотекстових електронних наукових ресурсів в ДНТБ України» зосередила увагу про можливості доступу до е-колекцій Springer Nature, Science Direct та Wiley, зупинилась на статистиці використання ресурсів, популярність завантаження статей серед галузей знань, шлях для користувачів до Springer Nature.

Завідувач відділу електронної бібліотеки Національної бібліотеки імені Ярослава МудрогоМИКИТЕНКО Анна Михайлівна, виступила з темою доповіді: «Електронна бібліотека “Культура України”: технологічні аспекти створення та використання», та розглянула питання про інтегровану модель електронної бібліотеки, її структури, склад, формат і комплексність електронних копій документів, технологічні процеси, про розвиток проєкту «Культура України», надала інформацію про зведений каталог оцифрованих видань.

Заступник генерального директора з питань використання нових інформаційних технологій – СПАНЧАК Тетяна Іонасівна, у доповіді: «Новий формат послуг в Національній історичній бібліотеці України», розглянула різні питання використання електронного фонду бібліотеки, в т. ч. онлайн-сервіс отримання читацького квитка та користування ним для доступу до електронної бібліотеки «Історична спадщина України, розповіла про можливості віртуальних екскурсій музеями України та світу.

Обговорення питань щодо збереження інформаційних ресурсів бібліотеки свідчить про їх важливість та неабиякий інтерес з боку присутніх на навчально-методичному семінарі бібліотечних фахівців.

Дякуємо усім доповідачам і учасникам заходу за ґрунтовні доповіді та цікаве й жваве обговорення!

Шановні колеги! За детальнішою інформацією щодо участі у подальших заходах, при необхідності, звертайтесь за телефоном: (044) 521-93-54 або e-mail: metod@dntb.gov.ua (відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – контактна особа Скрабут Віра Іванівна).