8 вересня — Міжнародний день грамотності

Міжнародний день грамотності щорічно відзначається 8 вересня, починаючи з 1966 року. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світ. В такий спосіб міжнародна спільнота намагається привернути увагу суспільства й досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності й освіченості.

Станом на 2006 рік  771 мільйон дорослих є неосвіченими, а приблизно 100 мільйонів дітей не ходять до школи. Більшість неосвіченого населення нашої планети — жінки. Крім того, величезна кількість і дітей, і молоді, і дорослих людей, охоплених шкільними й іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати освіченими в умовах сьогоднішнього світу, який з кожним роком стає все складнішим. Отже, існує нагальна необхідність у розгортанні програм розповсюдження грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги.

На сьогодні майже чотири мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою.

Кілька рекомендацій, як покращити своє мовлення та письмо.

  • Читайте більше. Читання має дивовижну користь для нашого мозку та психічного здоров’я. На відміну від соцмереж і телебачення, які стимулюють пасивне споживання інформації, читання – це активний процес. Під час нього залучені одразу кілька частин мозку, що потребує від нас навіть у неврологічному сенсі більшого, ніж примітивне гортання стрічки новин.
  • Користуйтеся словниками. В цьому вам можуть допомогти смартфони. Рекомендація дуже проста: потрібно мати під рукою авторитетні тлумачний та орфографічний словники, а також зазирати на портали, що посилаються на визнані джерела.
  • Вимкніть автозаміну на телефоні. Коли телефон виправляє за нас усі помилки, ми втрачаємо мотивацію хоча б мінімально стежити за тим, як пишемо те чи інше слово. Гаджет вирішує за нас. Якщо хочете працювати над своєю орфографією, то спробуйте відключити автозаміну і придивитися до того, як і що ви пишете.
  • Навчайтеся. Існує велика кількість інтерактивних сервісів для вивчення іноземних мов. А як щодо української?
  • Розмовляйте, слухайте, дивіться. Саме лише копирсання у граматиці не дасть можливість відчути мову. Грамотне мовлення – це звичка. Як відомо, для формування звички потрібно близько 20 днів. Поставте собі за мету протягом цього часу стежити, як пишете й говорите, вчіться помічати власні огріхи.

Також до Міжнародного дня грамотності національний проєкт «Фільтр» Міністерство культури та інформаційної політики України підготував інфографіки з цікавими фактами, а також ресурси для тренування навичок із медіаграмотності.

Джерело