семінар «Бібліотека. Інформація. Суспільство»

В рамках заходів До дня науки 24 травня 2019 р. у конференцзалі ДНТБ України відбувся семінар «Бібліотека. Інформація. Суспільство» з актуальних питань розвитку профільної галузі. У заході взяли участь бібліотечні працівники НТБ м. Києва різного відомчого підпорядкування.

Заступник директора з бібліотечної справи Москаленко Олександра Олександрівна привітала учасників семінару з професійним святом працівників науки і Днем слов’янської писемності і культури. У вступному слові вона проінформувала присутніх про глобальні перетворення у ДНТБ України, перебудову структури установи на окремих ділянках її роботи.

На скайпзв’язок вийшла Перепелиця Ірина Григорівна, директор ДЗ “Центральна державна науково-технічна бібліотека гірничо-металургійного комплексу України”, з привітанням колег з Днем слов’янської писемності і культури. В презентації ЦДНТБ ГМК України І. Г. Перепелиця розкрила складові ефективності роботи найбільшої галузевої книгозбірні і координаційного та методичного центру мережі науково-технічних бібліотек (НТБ) ГМК України. Вона представила широку географію обслуговування користувачів галузі, розповіла про впровадження нової автоматизованої бібліотечно-інформаційної системи та напрацювання, пов’язані з популяризацією діяльності книгозбірні, а також відповіла на запитання присутніх на семінарі колег.

Систематизація досягнень видатних вчених та наукових колективів у біобібліографічних покажчиках, тематичних бібліографічних списках є значущою складовою інформаційно-бібліографічної діяльності бібліотек, внеском у розвиток науки і суспільства. Розповіді про життя сподвижників науки додали емоційного забарвлення доповідям Бевз Наталії Олексіївни, зав. інформаційно-бібліографічного відділу ДНТБ України та Іващенко Наталії Вікторівни, зав. наукової бібліотеки Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів.

Наливайко Олена Степанівна, зав. відділу надання бібліотечних послуг ДНТБ України, надала інформацію про функції підрозділу, що є посередником між замовником сучасних послуг та їх виконавцями, який здійснює підготовчу роботу до укладання договорів на комплексне інформаційно-бібліографічне обслуговування, виконує копіювання документів з фонду ДНТБ України та електронну доставку документів на замовлення користувачів. Демонстрація на інтерактивній дошці оновленого сайту ДНТБ України, перелік послуг з активними посиланнями додали наочності у її розповідь.

Велику зацікавленість учасників семінару викликали 3D-друк, технології штрихкодування та оцифрування документів з різних носіїв інформації, тематичні виставки, нові інтер’єри бібліотеки.

ДНТБ України висловлює щиру вдячність доповідачам за активну участь у семінарі та їх змістовні виступи, працівникам НТБ – за увагу і доброзичливість в бік організаторів за актуальну проблематику та урізноманітнення форм проведення науково-технічних і науково-інформаційних заходів бібліотеки.