Звіт про Міжнародну конференцію з наукометрії та бібліометрії (+ презентації учасників)

4 червня 2019 р. відбулася Міжнародна конференція з наукометрії та бібліометрії SBCKyiv2019. Організатор конференції – Державна науково-технічна бібліотека України, організована конференція під егідою та за підтримки Міністерства освіти і науки України , а також за партнерства Clarivate Analytics.

Учасників конференції привітали заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха і генеральний директор директорату науки МОН України Дмитро Чеберкус.

Людо Вальтман (Центр дослідження науки і техніки Лейденського університету, Нідерланди) провів огляд найважлиіших наукометричних джерел даних, показників і засообів, які застосовують для оцінки наукових досліджень, навів приклади використання наукометрії в оцінці досліджень на різних рівнях, розповів про останні досягнення наукометрії.
Презентація Людо Вальтмана «Наукометрія для оцінки досліджень»

Олеся Мриглод (Інститут фізики конденсованих систем НАН України, Львів) розглянула проблему вдосконалення наукометричних методів і використання різних показників, дослідила зв’язок між рецензуванням та метриками.
Презентація Олесі Мриглод «Група L3: ті, що міряють, ті, кого міряють»

Володимир Лазарєв (Білоруський національний технічний університет, Мінськ, Республіка Білорусь) розповів про історичні дослідження дисциплінарного фактору впливу і дисциплінарного фактору сприйнятливості.
Презентація Владіміра Лазарєва «Дисциплінарний фактор впливу і дисциплінарний фактор сприйнятливості: трохи історії»

Роман Черніга (Інститут математики НАН України) представив рейтинг результативності публікацій українських математиків за наукометричною базою Scopus на основі усередненого h-індекса, який обраховується як середнє арифметичне h-індекса з урахуванням посилань на власні роботи та без нього.
Презентація Романа Черніги «Аналіз результативності публікацій українських математиків за Scopus»

Джеф Кловіс (Clarivate Analytics, ISI, Філадельфія, США) розповів про відкритий доступ і його вплив на майбутнє наукових досліджень, а також зупинився на аспекті впливовості відкритих публікацій.
Презентація Джефа Кловіса «Відкритий доступ і його вплив на майбутнє досліджень: вивчення сучасних міжнародних відкритих мандатів і огляд кількості та впливовості відкритих публікацій»

Сергій Бублик і Тетяна Велентейчик (Інститут досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г. М. Доброва НАН України) розглянули проблему наукометричного оцінювання тематичного ядра публікацій дослідника на прикладі бібліометричного профілю відомого румунського фізика, лінгвіста і наукометриста Йоана-Йовіца Попеску.
Презентація Сергія Бублика і Тетяни Велентейчик «Наукометричне оцінювання тематичного ядра публікацій дослідників»

Юлія Главчева та Ольга Каніщева (Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків) присвятили свою доповідь проблемі оцінки якісних характеристик документа, приділивши особливу увагу аналізу якості посилань.
Презентація Юлії Главчевої і Ольги Каніщевої «Дослідження якісних характеристик документа: перелік використаних джерел»

Максим Вакуленко (Державна науково-технічна бібліотека України) розглянув основні проблеми перекладу англійських наукометричних термінів українською мовою, рекомендувавши, зокрема, перекладати термін «Hirsch index» як «індекс Хірша».
Презентація Максима Вакуленка «Наукові основи передачі англійських наукометричних термінів українською мовою»

Сергій Назаровець (Державна науково-технічна бібліотека України) зробив кількісний аналіз спільних публікацій працівників українських установ з нобелівськими лауреатами 1994-2018 рр.
Презентація Сергія Назаровця «Дещиця Нобеля: кількісний аналіз спільних публікацій працівників українських установ з Нобелівськими лауреатами 1994-2018 рр.»