Дорогою війни — День науки в Україні 2022

«Ми б’ємось за те, чому нема ціни в усьому світі, — за Батьківщину».

Олександр Довженко

Державна науково-технічна бібліотека України вітає всіх, хто нині працює в науковій сфері, а також всіх науковців, які знаходяться на фронті та боронять нашу Свободу та Незалежність, з Днем науки!

Дякуємо колегам і друзям у всьому цивілізованому світі за прояв солідарності з українськими науковцями у цей трагічний час. Військова агресія росії проти України є безпрецедентним порушенням основних прав людини, посяганням на життя, демократію, свободу думки та переконань.  Тому прямуємо у цей нелегкий час разом до перемоги та розбудови української науки!

Вторгнення засуджує увесь науковий світ. Більше ніж 160 нобелівських лауреатів підписали відкритого листа на підтримку України, в якому дії російської влади порівнюються з агресією нацистської Німеччини. Серед тих, хто взяв участь в акції — біологи Еммануель Шарпентьє та Дженніфер Даудна, медики Сін’я Яманака й Вільям Келін-молодший, фізики Райнгард Ґенцель і Беррі Беріш та інші.

Альянс наукових організацій Німеччини заявив, що дослідницькі фонди країни більше не принесуть користь росії. Він також зазначив, що спільні наукові заходи не відбуватимуться і не почнеться нова співпраця.

Під час таких важких подій наукові організації багатьох країн світу надають українським ученим в умовах війни фінансову та грантову підтримку, пропонують академічні програми, стипендії та інші можливості для учасників наукового процесу. Країни Балтії запропонували науковцям, що через військові дії залишили Україну, стажування та навчання в університетах Литви, Латвії та Естонії. Консорціум партнерів створив проєкт Ukrainian Global University, який має на меті надати українським студентам, науковцям і викладачам можливість долучатися до програм закордонних університетів та інституцій.

Міністерство освіти і науки України запустили телеграм-бот з актуальними можливостями для науковців в університетах та інституціях за кордоном. Компанія Elsevier відкрила українським медикам безкоштовний доступ до електронних платформ ClinicalKey, Complete Anatomy та Osmosis. Також українським науковцям відкрили доступ до електронних ресурсів, які доступні у межах проєкту Research4Life.

Для допомоги українським науковцям і студентам під час війни ЄС створено сайт #ScienceForUkraine та відповідні сторінки у Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram. На сайті розміщено пропозиції щодо проживання, навчання й віддаленої роботи, зокрема в галузі гуманітарних наук і мистецтва. Також на сайті є посилання на інші програми підтримки.

Європейська комісія запустила новий портал ERA4Ukraine – єдиний центр інформації та послуг підтримки для українських дослідників, змушених залишити Україну через війну, яку веде росія.

USF запустив платформу для координації допомоги українським стартапам — SAVEUASTARTUP. Український фонд стартапів розробив платформу, яка об’єднає тих, хто може надати допомогу під час війни, і тих, кому ця підтримка нині потрібна. На платформі можна заповнити форму як партнерам/спонсорам, так і стартапам, зазначивши, який саме вид підтримки є можливість надати/отримати.

Внаслідок військових дій росії в Україні були пошкоджені та зруйновані заклади освіти та наукові установи. Станом на 18 травня 1748 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 144 з них зруйновано повністю.10 березня МОН запустило інтерактивну карту за посиланням: https://saveschools.in.ua/