Дводенний семінар «Рамкова програма ЄС “Горизонт 2020”: можливості використання науково-дослідної інфраструктури для українських вчених та підприємців»

6-7 грудня 2019 року в м. Одесі відбувся семінар «Рамкова програма ЄС “Горизонт 2020”: можливості використання науково-дослідної інфраструктури для українських вчених та підприємців». Захід організовано Державною науково-технічною бібліотекою України спільно з Міністерством освіти і науки України.

Семінар розпочався з вітального слова та доповіді Генерального директора директорату науки Міністерства освіти і науки України Дмитра Чеберкуса. Він поділився планами МОН щодо Концепції державної політики для розвитку дослідницьких інфраструктур. Генеральний директор зазначив, що чільне місце в цьому документі посідає створення Національної дорожньої карти дослідницьких інфраструктур та її головних елементів. За його словами, впровадження в життя Концепції дозволить вирішити проблему фінансування українських наукових інфраструктур та раціонально розподілити державну підтримку між науковими установами.

Домінік Собчак, виконавчий секретар ESFRI, погодився зі словами Дмитра Чеберкуса та закцентував увагу на важливості узгодження державного бюджету та Національної дорожньої карти. У своєму виступі він окреслив механізми роботи та включення проєктів в Дорожню карту ESFRI, а також озвучив рекомендації щодо вдосконалення процесу інтеграції українських дослідницьких інфраструктур до європейських інфраструктур та можливості їх включення в Дорожню карту ESFRI.

Інші іноземні доповідачі – директор з наукової роботи E-RIHS Лука Пецатті та виконавчий директор EMBRC Ніколя Паде – на прикладі власних консорціумів та реалізованих дослідницьких інфраструктур озвучили правила та перспективи приєднання українських дослідницьких інфраструктур до консорціумів дослідницької інфраструктури ERIC, а також надали практичні рекомендації щодо спільного використання спеціальних інструментів для проведення спільних досліджень. Отримання статусу ERIC є важливою умовою приєднання до ESFRI. Цей статус надається Європейською комісією та передбачає отримання консорціумами фінансової підтримки в межах розвитку Європейського дослідницького простору.

Керівник проєкту Європейської комісії Микола Дзюбинський також зосередив увагу на фінансуванні та залученні коштів з бюджету країни на підтримку консорціумів. Він зауважив, що отримання членства в цих консорціумах передбачає оплату членських внесків та фінансування з державного бюджету. Він зазначив, що Україна не входить у жоден консорціум дослідницької інфраструктури, проте ЄС надає різні можливості українським вченим для доступу до європейських дослідницьких інфраструктур.

На семінарі також виступив Державний експерт експертної групи з питань розвитку дослідницьких інфраструктур директорату науки МОН Андрій Василенко, який у своїй доповіді охарактеризував сучасний стан електронної інфраструктури та відкритої науки в Україні, а саме наявні українські е-інфраструктури та їхні європейські прототипи, відкриті наукові публікації, дослідницькі інфраструктури вільного доступу. Він наголосив на інструменті Open Ukrainian Citation Index, який є першим елементом майбутньої Національної науково-інформаційної системи та зараз перебуває на етапі тестування.

Завідувач відділу наукової роботи Державної науково-технічної бібліотеки України, керівник НКП «Дослідницькі інфраструктури» Максим Вакуленко зосередив увагу слухачів на практичних аспектах використання дослідницьких інфраструктур у науково-технічній діяльності, зокрема для вироблення конкурентноспроможних проєктних пропозицій.

З доповідями про участь в програмі «Горизонт 2020» виступали українські дослідниці – координатор НКП «Горизонт 2020» Тетяна Степанова та національний координатор проєкту COLOSS Марія Федоряк. Тетяна Степанова розповіла про довгострокову стратегію «Blue growth», її компоненти та  гранти, в свою чергу, Марія Федоряк поділилася власним досвідом участі в  проєкті COLOSS та охарактеризувала основні напрямки роботи міжнародної некомерційної асоціації Coloss.

Невід’ємною частиною семінару були обговорення, коли після кожного виступу доповідачі відповідали на питання учасників. В процесі роботи семінару відбувалася жвава дискусія між дослідниками з усіх регіонів України та представниками Єврокомісії, європейських наукових консорціумів.

Якщо у Вас є питання щодо програми «Horizon 2020», то ви можете звернутися до Національного контактного пункту програми «Horizon 2020» за напрямом «Сучасні дослідницькі інфраструктури» (Research Infrastructures) у Державній науково-технічній бібліотеці України.