24 серпня – День Незалежності України

Щороку наприкінці літа Україна відзначає своє головне державне свято – День Незалежності.

На жаль, 2022 року звичного святкування Дня Незалежності України не буде. Російські окупанти намагаються позбавити Україну найдорожчого — незалежності, суверенітету та життя українців.

24 серпня монумент «Батьківщина-мати» у Києві та інші знакові місця підсвітять кольорами державного прапора України, а у Національному заповіднику Софія Київська священнослужителі всіх церков молитимуться за Україну.

На столичному Хрещатику відбудеться виставка знищеної російської військової техніки.

Під час офіційних заходів хвилиною мовчання вшановуватимуть всіх загиблих у війні проти російських окупантів.

Цікаві факти про День Незалежності України

  1. Вперше День Незалежності України відсвяткували 16 липня 1991 року. Однак пізніше дату перенесли на 24 серпня.
  2. Рішення про проголошення незалежності України було прийнято не політиками, а народом на Всеукраїнському референдумі. Тоді на листочку було лише одне запитання: “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?”. Понад 90% українців з різних областей відповіли ствердно.
  3. 24 серпня 1991 року було скликано надзвичайне позачергове засідання Верховної Ради УРСР — сталося це через 3 дні після придушування путчу консервативних сил СРСР.
  4. 346 депутатів (навіть комуністична партія УРСР) проголосували за незалежність України.
  5. Після завершення позачергового засідання (24 серпня 1991 року) біля трибуни опозиціонерами був виконаний гімн Українських Січових стрільців. Пісню відразу підхопили мітингувальники, які зібралися на вулиці.
  6. Вранці 23 серпня 1991 року у звичайному шкільному зошиті була записана чернетка Акту про проголошення незалежності України. Написали її Леонтій Сандуляк та Левко Лук’яненко.
  7. Внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор запропонував В’ячеслав Чорновіл. З ним український народ стояв на барикадах біля російського Білого дому. Пізніше прапор підняли над куполом парламенту.
  8. 24 серпня 1991 року український синьо-жовтий прапор вперше від 1920 року замайорів на флагштоку біля київської міської ради.
  9. 28 січня 1992 року Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ.
  10. Перший військовий парад, присвячений Дню Незалежності України, відбувся на Хрещатику в Києві 24 серпня 1994 року.
  11. Польща стала першою державою, яка визнала незалежність України.
  12. 2 вересня 1996 року в обіг ввели національну валюту України — гривню.