ВІДБУВСЯ ВЕБІНАР «КОНСОРЦІУМ ORCID: ПЕРЕВАГИ ТА МОЖЛИВОСТІ»

08 червня 2022 року Державна науково-технічна бібліотека України (ДНТБ України) провела вебінар: “Консорціум ORCID: переваги та можливості”, який відбувся за сприянням Міністерства освіти і науки України (МОН України) та підтримкою ORCID.

Міжнародна некомерційна організація ORCID у листі від 01 червня 2022 року повідомила Міністерство освіти і науки України про рішення скасувати для українських установ, які виявлять бажання приєднатися до національного консорціуму ORCID, членський внесок на наступні 3 роки. Фахівцями Державної науково-технічної бібліотеки України (далі – ДНТБ України) розпочато роботу над проєктом зі створення консорціуму ORCID, запланованого на осінь цього року.

Під час вебінару було розглянуто переваги використання інструментів ORCID науковими (науково-педагогічними) працівниками установ, адміністраторами інституційних репозитаріїв та видавцями, обговорювались питання щодо етапів створення національного консорціуму ORCID та можливостей, які відкриває для українських установ участь в ньому, також були висвітлені питання взаємодії електронних систем установ з платформою ORCID, можливості ORCID Member API та юридичні аспекти функціонування консорціуму та обов’язки його членів.

1

Спікерами вебінару були:

– Палома Марін-Арраїза – координатор національних консорціумів міжнародної некомерційної організації ORCID (профіль ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7460-7794).

– Сабіна Аугунас – завідувач відділу наукових досліджень та цифровізації ДНТБ України (профіль ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0686-5649).

– Наталія Калюжна – старший науковий співробітник відділу наукових досліджень та цифровізації ДНТБ України (профіль ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3154-8194).

За результатами обговорення зі стейкхрлдерами національного консорціцуму ORCID в Україні, було вирішено, що в подальшому будуть організовані робочі зустрічі з потенційними членами консорціуму та обговорювати  подальші кроки розвитку консорціуму в Україні.

1

Переглянути онлайн трансляцію заходу можна на каналі ДНТБ України в YouTube за посиланням: https://youtu.be/y4KZlU0mOTo

Презентацією можна ознайомитись та завантажити за посиланням: https://doi.org/10.5281/zenodo.6626861