ACCESSIBILITY OF RESEARCH INFORMATION

Воркшоп із серії «Застосування принципів FAIR для дослідницької інформації у відкритих інфраструктурах»

2 листопада 2020 відбувся другий воркшоп із серії FAIR Research Information in Open Infrastructures, спільно організований із нашим партнером – Німецькою національною бібліотекою науки та техніки.

Увага воркшопу була сфокусована на питанні доступності дослідницької інформації (FAIR, принцип “A” – accessibility) у відкритих інфраструктурах.

В ролі експертів у роботі воркшопу взяли участь 15 представників із 7 країн, серед яких Сюзанна Монраті – виконавчий директор 4Science, Людо Вальтман – заступник директора Центру досліджень науки та техніки (CWTS) Лейденського університету, Ніл Чуе Хонг – Директор Інституту програмного забезпечення в Единбурзі та інші. Із вступною доповіддю виступила Ірина Кучма, програмний менеджер EIFL, адвокат Відкритого доступу та Відкритої науки.

Учасники дискутували про важливість доступу до дослідницької інформації, рівні “доступності”, критерії, стандарти та типи ліцензій за якими поширюється дослідницька інформація. Також обговорили роль дослідників, приватних та державних грантодавців, менеджерів репозитаріїв та CRIS систем у лобіюванні відкритого доступу до дослідницької інформації.

Нагадуємо, що мета проведення воркшопів – ідентифікувати критерії, яким повинна відповідати дослідницька інформація, щоб бути FAIR та створити Дорожню карту ДІ.

Більше про проєкт: https://projects.tib.eu/fairio/