ВИКОРИСТАННЯ ПОСТІЙНИХ ІДЕНТИФІКАТОРІВ УЧЕНИХ ТА УСТАНОВ, ЇХ РОЛЬ У НАУКОВІЙ ЕКОСИСТЕМІ. МАЙСТЕР-КЛАСИ ORCID ДЛЯ НАУКОВЦІВ

З 29 вересня по 4 жовтня Державна науково-технічна бібліотека України за підтримки Міністерства освіти та науки України та сприянням міжнародної некомерційної організації ORCID провели серію вебінарів “Використання постійних ідентифікаторів учених та установ, їх роль у науковій екосистемі. Майстер-класи ORCID для науковців”.

Перший вебінар “Постійні ідентифікатори та переваги їх використання для дослідників, установ та дослідницької інфраструктури. Переваги використання ORCID для науковців та установ розпочався зі вступного слова доктора економічних наук, в. о. директора ДНТБ України Жарінової Алли про важливість створення та підтримки системи постійних відкритих ідентифікаторів у епоху цифрової наукової комунікації та їх роль у побудові інфраструктури метаданих, а також про важливість розбудови Національних систем з управління даними та інтеграції в Європейський освітній та науковий простір. Старший науковий співробітник ДНТБ, Наталія Калюжна у своїй доповіді розглянула функції, які виконують постійні ідентифікатори, їх роль у просуванні ініціативи відкритого доступу до результатів наукових досліджень, імплементації Плану S та принципів FAIR. Кандидат фармацевтичних наук, завідувач відділу наукових та науково-дослідних робіт ДНТБ, Сабіна Аугунас ознайомила учасників заходу із сучасними інформаційними системами управління даними досліджень (CRIS системами), які покликані для збору, обробки та аналізу дослідницької інформації та забезпечення органів державної влади достовірною аналітичною інформацією. Сергій Жарінов, старший науковий співробітник у своїй доповіді розповів про стан розробки Національної електронно-інформаційної системи URIS, стадії її впровадження та функціональні можливості. Міжнародний спікер, Shawna Sadler, менеджер по роботі з клієнтами ORCID розповіла про переваги та можливості використання постійних ідентифікаторів науковців ORCID id.

Другий вебінар “Початок роботи з профілем науковця в ORCID” та третій вебінар “Інтеграція наукових робіт дослідника в ORCID” проведено у формі мастер класів, під час яких учасники мали змогу навчитися створювати облікові записи ORCID, наповнювати їх та редагувати метадані, а також додавати власні статті шляхом імпорту із інших інформаційних баз. У кінці кожного із заходів було відведено час на запитання та обговорення.

Переглянути відеозапис вебінарів можна на нашому офіційному YouTube каналі:

 

Вебінар 1. Постійні ідентифікатори та переваги їх використання для дослідників, установ та дослідницької інфраструктури https://youtu.be/XJ954iN02yg.

Презентації:

https://doi.org/10.5281/zenodo.5547847

https://doi.org/10.5281/zenodo.5547791

Вебінар 2. Початок роботи з профілем науковця в ORCID (майстер-клас) https://youtu.be/bwTTyTXOMXk.

Презентація: https://doi.org/10.5281/zenodo.5547746

Вебінар 3. Інтеграція наукових робіт дослідника в ORCID (майстер-клас) https://youtu.be/R0btvkVMJBc.

Презентація: https://doi.org/10.5281/zenodo.5549379