ВЕБІНАР ЦИФРОВІ ІДЕНТИФІКАТОРИ УСТАНОВ ROR ТА GRID ТА ЇХ РОЛЬ У ДОСЛІДНИЦЬКОМУ СЕРЕДОВИЩІ

18 травня 2021 року відбувся вебінар “Цифрові ідентифікатори установ ROR та GRID та їх роль у дослідницькому середовищі”, присвячений «Тижню науки» в Україні, який провела Державна науково-технічна бібліотека за підтримки Міністерства освіти та науки України.

На вебінар були запрошені міжнародні експерти: Maria GOULD – Research data спеціаліст, проєкт-менеджер ROR з Каліфорнійської цифрової бібліотеки (США) та Олександр Куджаф – продакт менеджер з  Digital Science (Німеччина).

Вебінар розпочався зі вступного слова про важливість створення та підтримки системи постійних відкритих ідентифікаторів у епоху цифрової наукової комунікації та їх роль у побудові інфраструктури метаданих.

 Марія Гоуд  у своїй доповіді “Registry of research organizations ROR: history of creation, registration, opportunities and benefits of use” розповіла про реєстр відкритих, постійних, унікальних ідентифікаторів ROR, який покликаний вирішити подвійне завдання: ідентифікація будь-якої наукової установи у світі (присвоєння ROR ID) та встановлення зв’язків між результатами наукових досліджень та установами. Доповідачка розповіла як правильно присвоїти ідентифікатор установі, хто може це робити, як внести зміни у вже існуючий запис реєстру та об’єднати записи. Крім цього учасники вебінару розширили свої знання про структуру метаданих ROR, дізналися як їх використовувати для здійснення пошуку та про можливості інтеграції реєстру у різні системи за допомогою відкритих API.

Друга доповідь “Benefits of using GRID IDs”  було виголошено Олександром Куджафом, у якій він детально розповів про передумови створення реєстру дослідницьких організацій GRID, описав набір метаданих, які представлені у GRID ID та наголосив про переваги їх використання.

Запис вебінару можна переглянути на YouTube каналі ДНТБ або за посиланням: https://youtu.be/izdKfN2UsIE