ВПЛИВ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕПІДЕМІЇ COVID-19 НА ЕКОЛОГІЮ

Євросоюз розпочав реалізацію нової екологічної моделі розвитку, проголосивши перехід до циркулярної (кругової) економіки. У березні Європейська комісія прийняла план дій, який оголошено одним з основних блоків європейського екологічного курсу (European Green Deal). Його мета – привести економіку ЄС у відповідність з “зеленим” майбутнім, зміцнити конкурентоспроможність при одночасному захисті навколишнього середовища, забезпечити збереження використовуваних ресурсів як можна довше.

Новаторство і творча діяльність відкривають можливість справлятися з важливими викликами, що стоять перед людством, сприяють прогресу і допомагають вести більш здоровий, безпечний і комфортний спосіб життя.
З метою інформування суспільства про те, що являє собою інтелектуальна власність, і яким чином система її захисту сприяє розвитку багатьох напрямків прогресу, Всесвітня Організація Інтелектуальної Власності привертає увагу світової громадськості до тих проблем, з якими стикається людство.

Неодноразово заходи в рамках Дня інтелектуальної власності було присвячено темі екологічної безпеки. Вони проходили під девізом «Зелені інноваціі» (2009р.), та «Інноваціі для зеленого майбутнього» у квітні цього року.

Виклики сьогодення, спричинені глобальною епідемією COVID-19, призвели до широкого спектру впливів на навколишнє середовище. З одного боку, викиди вуглекислого газу різко скоротилися. З іншого боку, епідемія загальмувала введення потужностей для відновлюваної енергетики, а боротьба з нею призвела до утворення великої кількості сміття, що важко розкладається: наприклад, нетканого матеріалу від медичних масок і респіраторів. В результаті безпрецедентного широкого використання одноразових масок і рукавичок відбувається серйозне забруднення навколишнього середовища великою кількістю пластику та інших синтетичних матеріалів, які стійкі до дії рідин і дуже повільно розкладаються.

Крім того вчені виявили, що забруднення повітря пов’язане з ризиком смерті від COVID -19. Коронавірус – це хвороба міст. Експерти виявили існування взаємозв’язку між забрудненням повітря і COVID-19. Практично у всіх країнах світу простежується закономірність: вогнище захворювання формується в найбільших містах, а потім поширюється на периферійні території з більш низьким рівнем розвитку. Дослідження показали, що тривалий вплив забруднюючих речовин може знижувати функцію легенів і викликати респіраторні захворювання. Ці забруднювачі викликають стійку запальну реакцію навіть у відносно молодих і підвищують ризик зараження вірусом, що змінює дихальні шляхи. Вченими вже висловлювалося припущення, що через погану якість повітря люди можуть піддаватися більшому ризику зараження вірусом, а також більшому ризику серйозних захворювань і смерті.

Тому сьогодні питання екологічної безпеки стає дуже актуальним. Збалансована і надійна система Інтелектуальної Власності може сприяти появі та розвитку зеленої економіки, яка працює з системами життєзабезпечення Землі. Патентна система і в подальшому сприятиме інноваціям і поширенню екологічно чистих технологій, які дозволять нам впоратися з кліматичною кризою та іншими викликами і побудувати зелене майбутнє.
Закликаємо всіх зацікавлених осіб приєднуватись до нас у вивченні ролі інновацій та прав інтелектуальної власності у відкритті шляху до зеленого майбутнього та пропонуємо до Вашої уваги тематичну віртуальну виставку «Зелені інноваціі – шлях до майбутнього. Вплив глобальної епідеміі COVID-19 на екологію».

Виставка висвітлює комплекс питань з означеної тематики та спрямована на широке коло наукових та інженерно-технічних робітників, фахівців в інноваційній та науково-технічній сферах, спеціалістів створення, правового захисту та використання об’єктів інтелектуальної власності, викладачів та студентів ВУЗів, тощо

Матеріали виставки представлені за розділами:

► ЕКОБЕЗПЕКА ТА ЗЕЛЕНІ ІННОВАЦІІ

У розділі представлені бібліографічні описи статей з анотаціями, що публікувалися у вітчизняних та зарубіжних періодичних виданнях та висвітлюють питання високотехнологічних сучасних виробництв і їх реальної екологічної безпеки; напрямків роботи з екологічного вдосконалення технологій; світових тенденцій патентування в області зелених технологій, тощо

Більшість бібліографічних описів мають активне посилання до повнотекстових версій статей, представлених на сайтах правовласників в мережі Інтернет.

► ЗАСОБИ ПРОТИВІРУСНОГО ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ЇХ УТИЛІЗАЦІЯ

У розділі представлені вітчизняні описи до патентів на винаходи, корисні моделі та промислові зразки з означеної тематики. З повними описами патентів можна оперативно ознайомитися в читальному залі бібліотеки, замовити ксерокопію, сканувати.